20 septembrie 2018, 09:35 Realitatea moldovenească views 10005
Șoferii de microbuz care refuză noile monede, riscă amenzi mari
20 septembrie 2018, 09:35 Realitatea moldovenească views 10005

Șoferii de microbuz care refuză noile monede, riscă amenzi mari

La șase luni de cînd au fost puse în circulaţie, monedele de unu şi doi lei, moldovenii nu s-au prea deprins cu ele.

Unii spun că acestea se pierd ușor sau nu încap în portofel, iar alții chiar se plîng de faptul că șoferii de maxi-taxi nu le acceptă, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

„Abia ieri am primit rest o monedă de un leu. Îmi pare că voluminos o să fie pentru portmoneu să le porți".

„Nu e comod absolut deloc. Am impresia că nu e aceeași valoare la bani".

Totuși, oamenii nu se grăbesc să-și cumpere portmonee.

„În general, oamenii nu prea cumpără portmonee. Fie nu s-au deprins cu monede, fie că acestea încă nu sînt atît de populare. De obicei, femeile în vîrstă caută astfel de portofele, iar cei mai tineri nu iau rest în monede".

Moldovenii care folosesc totuşi noile monede s-au trezit că sînt refuzaţi în magazine sau în transportul public. În astfel de cazuri, ei se pot adresa la Inspecția Financiară.

„Am avut un caz la maxi-taxi. Am vrut să-i dau domnului doi lei și nu a vrut. Cred că dumnealui încă nu știa de această monedă".

„Se pierd ușor și nu toți îi primesc. La rută, chiar la microbuz. - Și ce vi s-a spus? - Mi s-a spus că ușor se pierd și trebuie lei, adică să dăm în lei".

Specialiștii de la Banca Națională le reamintesc agenților economici că sînt obligați să accepte banii. În caz contrar, se pot alege cu amenzi de pînă la 12 mii de lei.

„Toate persoanele fizice și juridice sînt obligate să primească ca plata semnele bănești legale de pe teritoriul Republicii Moldova. Iar pentru persoanele juridice, de la 120 pînă la 240 de unități contravenționale cu posibila oprire a activității acestora de la trei luni pînă la un an", a spus şeful de direcţie în cadrul BNM, Corneliu Melnic.

Pînă la sfîrșitul acestui an, în circulaţie vor fi puse și monede de cinci și zece lei. Iar potrivit calculelor BNM, bancnotele de 1, 5 și zece lei vor dispărea pînă în 2022.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

amenda , moneda , soferi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
104 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Zolotievca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Anenii Noi și la 62 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 104 oameni. Satul Nicolaevca a fost înființat în anul 1912.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.