20 septembrie 2018, 15:45 Realitatea moldovenească views 11014
Cultivarea alunului ar putea deveni o istorie de succes pentru agricultorii din Moldova (Video)
20 septembrie 2018, 15:45 Realitatea moldovenească views 11014

Cultivarea alunului ar putea deveni o istorie de succes pentru agricultorii din Moldova (Video)

Deși este o inovație, cultivarea alunului ar putea deveni o afacere extrem de profitabilă pentru producătorii agricoli din Moldova. Despre acest lucru a încercat să-i convingă pe fermieri din Criuleni Asociația Producătorilor de Alune din Moldova, în cadrul unui seminar desfășurat astăzi.

Inițiatorii proiectului sînt de părere că a venit timpul ca fermierii moldoveni să se reorienteze spre cerințele pieței mondiale agricole, acest lucru însemnînd cultivarea culturilor mai puțin specifice agriculturii locale, cum ar fi alunele. Spre deosebire de culturile tradiționale, care prezintă un nivel scăzut de rentabilitate, specialiștii spun că creșterea alunelor este o afacere cu o rentabilitate de 100%. Perioada de productivitate a alunului este de 50 de ani, cu indici productivi de 3000 kg/ha.

Pentru ca investiția să fie sigură, în ajutorul producătorilor autohtoni vine compania „Hazelnurse", al cărui scop este unul ambițios: crearea a 20.000 ha de plantații moderne de alun, în parteneriat cu fermieri și proprietari de teren arabil. Însăși compania a aprobat Strategia de creare a propriilor plantații de alun în mărime de 3000 ha în decurs de 10 ani.

„Această cultura este unică, în țara noastră ea nu a fost cultivată niciodată. În prezent Moldova își caută în mod activ nișa în diviziunea internațională muncii. Climatul și solul Moldovei prezintă un interes deosebit pentru producerea acestei culturi. Rentabilitatea ei este fantastică. Dacă producția de cereale generează venituri de 100 de euro pe hectar, de struguri – 200 de euro pe hectar, iar din comercializarea vinului – 700 de euro pe hectar, producția de alune aduce 1.000 de euro pe hectar. Această cultură nu are nevoie de multă atenție dacă se respectă cu strictețe regulamentul, normele și procedurile stabilite pentru cultivarea ei. Noi am adaptat anumite soiuri, italiene. Trebuie doar organizat în mod corespunzător lucrul cu mediul de credit și credem că în țară pot fi sădite plantații mari, care, în 20 de ani, ar cuprinde o suprafață de la 50 de mii la 100 de mii de hectare, iar acest fapt va permite crearea unei întregi industrii de cultivare a alunului", ne-a relatat Serghei Boreț, fondatorul companiei „Hazelnurse".

„Agricultura raionului Criuleni și din toată republica era pînă nu demult axată doar pe culturile anuale: cultivarea grîului, porumbului, florii soarelui, ceea ce necesită cheltuieli mai puține, dar au și profit mult mai redus. Cultivarea alunului este ceva inovator, dar care va asigura un profit mare. Vom depune toate eforturile ca acest proiect să fie unul durabil", a menționat, la rîndul său, Veaceslav Burlac, președintele raionului Criuleni.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

agricultura , succes

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
1575 locuitori

Tocmagiu este un sat din comuna Teiu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Grigoriopol și la 74 km de Chișinău. Populaţia satului Tocmagiu alcătuia 1575 de oameni în anul 2011. Satul Tocmagiu a fost menționat documentar în anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.