23 octombrie 2018, 15:08 Realitatea moldovenească views 14085
Moldova – stat eșuat sau perlă a Europei?
23 octombrie 2018, 15:08 Realitatea moldovenească views 14085

Moldova – stat eșuat sau perlă a Europei?

Auzim, tot mai des, declarațiile unei serii de politicieni, pe cele ale oamenilor de afaceri, ale jurnaliștilor, diplomaților precum că Republica Moldova este un stat eșuat. Aceste declarații tulbură societatea, ele fiind foarte iresponsabile și neconstructive.

Răzbind prin mărăcinișuri

Recent, ziarul rusesc «Kommersant» a publicat articolul intitulat «Ghibridnaia strana» (Țara hibrid), în care este analizată situația din Moldova. „Operațiunea specială a fost efectuată în văzul tuturor. În format divers, la aceasta au participat: UE, SUA și Rusia. Acum toate instituțiile statului au fost capturate definitiv: Moldova a devenit un teritoriu imprevizibil, fără drepturi, reguli și legi. Nu este o dictatură, nu este o democrație, uneori se pare că nu este nici stat - scrie autorul.- E evident că să proclami un stat încă nu înseamnă să-l și creezi. Desigur, în Moldova multe se cer schimbate, multe perfecționate, însă, în general, Moldova nu poate fi numită nici stat eșuat, dar nici, cu atît mai mult, țară-hibrid".

Patria noastră, mica Moldova, are tradiții statale clare, formate în timp. În evul mediu a fost unul dintre cele mai puternice state ale Europei de Est. Da, în perioada dominației Porții Otomane a existat o slăbire a tradiției statale și Istanbulul a tot distrus secole în șir statalitatea Moldovei, însă niciodată nu a reușit să-și atingă scopul în totalitate. Statalitatea moldovenească, fie și controlată de turci, a existat în continuare. Acelaşi lucru se poate spune şi referitor la cultura, tradițiile și biserica noastră, chiar și sub jugul Imperiului Otoman spiritul moldovenilor trăia în conformitate cu obiceiurile poporului, respectînd tradițiile naționale. Despre Curtea domnitorilor moldoveni și guvernarea moldovenească se poate spune la fel că: aceasta promulga în continuare legi, emitea bani, dispunea de un aparat de stat și chiar dacă foarte mici de Armata și Poliția proprie. Răzbind prin mărăcinișurile vremurilor vitregi, Moldova şi-a consolidat independența, cultura națională, industria, ba chiar avea și propria Flotă.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Europa , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
904 locuitori

Horeşti este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Unteni, Horeşti și Lucăceni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Fălești și la 147 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 904 oameni. Satul Horeşti a fost menționat documentar în anul 1617.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.