31 octombrie 2018, 11:02 Realitatea moldovenească views 8195
Moștenirea culturală: ce avem, nu păstrăm?
31 octombrie 2018, 11:02 Realitatea moldovenească views 8195

Moștenirea culturală: ce avem, nu păstrăm?

La începutul secolului trecut Chișinăul se situa în top-10 cele mai frumoase orașe ale Imperiului rus , iar în anii 70 pe drept avea "umeri albi de piatră".

Acum, din păcate, capitala Moldovei nu doar că nu mai este un model de urbanism modern, dar mai și pirerde din patrimoniul rămas de la cei care i-au format chipul în secolele ХIХ și ХХ . Cum să păstrăm patrimoniul nostru cultural, și nu doar în capitală?Întrebarea îi îngrijorează pe artiștii plastici, arhitecți, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile.

Locul revederii - Palatul Republicii

Dezbaterile în problema dată au fost impulsionate de recenta conferință "Moștenirea culturală – pasibilă de reabilitare". Ideea desfășurării ei i-a aparținut Elenei Pahomova, jurnalist TV, președinta Comisiei mass-media a Consiliului societății civile pe lîngă președintele RM.

- I-am invitat pe toți cei cărora le pasă de soarta valorilor arhitecturale și artistice ale țării - arhitecți, artiști plastici, designeri, activiști civici, - spune Elena. Nu din întîmplare întrunirea a avut loc la Palatul Republicii, fosta Sală a Prieteniei. Unu – pentru că anul acesta se fac 90 ani de la nașterea renumitei ceramiste moldovene Luiza Ianțen, minunatul panou al căreia împodobește sala mică a Palatului. Doi – pentru că Palatul Republicii este mai mult ca un simplu edificiu: acum 30 de ani la amenajarea lui au trudit cei mai buni artiști plastici din țară, iar acum el este unul din puținele modele de monument arhitectonic al perioadei sovietice, care s-a păstrat bine.

A apărut ideea, susținută apoi de direcția Palatului Republicii, de a face acest edificiu un obiectiv turistic, cu excursii care ar fi interesante și oaspeților străini, dar și băștinașilor, în special – elevilor. În continuarea proiectului intenționăm să adunăm și să plasăm pe internet toată informația despre istoricul clădirii, despre cei care au creat-o, imagini ale acestor lucrări unice.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Moștenire , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
423 locuitori

Coada Iazului este un sat din cadrul comunei Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 11 km de oraşul Sîngerei și la 118 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 423 de oameni. Satul Coada Iazului a fost menționat documentar în anul 1878.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.