07 noiembrie 2018, 16:20 Realitatea moldovenească views 11273
Moldovenii nu știu că beau apă periculoasă (Video)
07 noiembrie 2018, 16:20 Realitatea moldovenească views 11273

Moldovenii nu știu că beau apă periculoasă (Video)

Moldovenii nu știu că beau apă periculoasă, iar o rezolvare a problemei din partea autorităților întîrzie.

Cel puțin astea sînt concluziile Rețelei Naționale de Activiști "Pune Umărul", care timp de doi ani a realizat un studiu care a arătat că peste 60% din populația rurală consumă apa din fîntîni de suprafață, unde apa, potrivit probelor este periculoasă. În 82% din cazuri apa este poluată cu substanțe chimice, iar în 47% - cu bacterii și microbi. Aceste date au fost oferite activiștilor de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Consumatorii apei din apeducte rurale nu sînt mai ocrotiți de boli și intoxicații. În 56% din probe apa conține substanțe chimice periculoase și în 19% - bacterii și microbi.

În același timp, doar 5 operatori din țară publică sistematic informație despre calitatea apei livrate. Datele obținute de activiști referitor la calitatea apei se referă la perioada 2015-2016.

Rețeaua Națională de Activiști "Pune Umărul" a lansat un spot în care subliniază dilema moldoveanului: să bea inconștient apă poluată sau să ceară informații despre calitatea ei.

„Întreabă! Întreabă! Întreabă! Întreabă!" – este îndemnul insistent al activiștilor către toți consumatorii de apă din Moldova, care nu cunosc ce fel de apă beau. Activiștii s-au inspirat din situațiile reale din localitățile lor și știu că aceleași probleme sînt în întreaga țară.

Aceștia îndeamnă concetățenii să ceară informație despre calitatea apei de la primărie, centrul de sănătate publică sau furnizorul de apă. Cei care nu știu cum să facă acest lucru, sînt încurajați să apeleze la tel. 0605 999 25 pentru a primi asistența necesară.

Spotul a fost realizat în cadrul campaniei „Acționăm împreună pentru apă mai bună!", care își propune să ușureze accesul la informația despre calitatea apei potabile din Republica Moldova. Acest grup civic, neafiliat politic, este format din activiști din peste 40 de localități ale țării, cu experiență în rezolvarea problemelor locale. Din 2016 liderii comunitari lucrează la problema apei, căci peste 2000 de oameni au numit-o drept prioritară.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

apa , pericol , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1463
Populația:
1348 locuitori

Crişcăuţi este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Crişcăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Dondușeni și la 203 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1348 de oameni. Satul Crişcăuţi a fost menționat documentar în anul 1463.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.