22 noiembrie 2018, 10:40 Realitatea moldovenească views 17158
Produsele petroliere se scumpesc
22 noiembrie 2018, 10:40 Realitatea moldovenească views 17158

Produsele petroliere se scumpesc

Majoritatea staţiilor de alimentare cu carburanţi (PECO) au afişat la începutul acestei săptămîni preţuri mai mari la gazul petrolier lichefiat (GPL).

Scumpirile sînt în medie cu 40 de bani pentru un litru, adică cu circa 3.5%, iar preţul unui litru de gaz lichefiat a trecut de 11,5 lei şi a ajuns la 11,55 lei.

Petrolul s-a ieftinit cu 28%, dar gazul se scumpeşte

 În ultimele două luni preţul GPL la benzinăriile din Moldova a crescut cu circa 13%. Operatorii de pe piaţă susţin că tendinţa de scumpire a gazului lichefiat este una sezonieră şi se datorează cererii mai mari de acest combustibil în perioada rece a anului.

În acelaşi timp creşterea preţului la GPL în Moldova totuşi ridică mai multe semne de întrebare. Asta pentru că are loc în condiţiile în care în ultimele 50 de zile petrolul s-a ieftinit cu circa 28% la bursele internaţionale.

Astfel ieri, 20 noiembrie, barilul de petrol marca Brent a coborît la cotaţia de 62,3 dolari, acesta fiind cel mai mic preţ din acest an.

Pe de altă parte pe 3 octombrie preţul barilului de petrol urca la 86,7 dolari.

Un alt factor ce are influenţă asupra preţului este deprecierea lentă dar sigură a leului faţă de dolarul american. De notat că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu poate interveni la stabilirea şi calcularea preţurilor la gazul petrolier.

În acelaşi timp deja de aproape cinciluni preţurile la benzină şi motorină rămîn neschimbate. Asta după ce Parlamentul a modificat Legea produselor petroliere, prin care a stabilit că preţurile nu pot fi modificate mai frecvent de o dată la trei luni.

Totodată ANRE urmează să calculeze ea preţurile după ce a adoptat o serie de modificări şi completări la Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere.

Menţionăm că, preţurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale constituie 19,01 lei/litru pentru benzină şi 16,89 lei/litru pentru motorină.

De notat că cei mai mari jucători pe piaţa petrolieră sînt companiile Lukoil Moldova, Rompetrol Moldova, Petrom Moldova, Tirex Petrol, Bemol şi Vento.

Sursa: www.mold-street.com

Cuvinte cheie:

ANRE , produse petroliere , preţ , scumpire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1897
Populația:
273 locuitori

Petropavlovca este un sat din cadrul comunei Grigorăuca, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Sîngerei și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 273 de oameni. Satul Petropavlovca a fost menționat documentar în anul 1897.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.