08 decembrie 2018, 14:00 Realitatea moldovenească views 14667
Atmosfera «de piață» în universitățile din Moldova sau Mita ca normă a vieții
08 decembrie 2018, 14:00 Realitatea moldovenească views 14667

Atmosfera «de piață» în universitățile din Moldova sau Mita ca normă a vieții

Ce reprezintă azi instituția de învățămînt superior – o platformă de lansare, unde cei mai dotați tineri obţin o specialitate sau o imensă piață tenebră, pe care sînt puse în circulaţie milioane de lei, iar diploma aproape că a devenit document financiar, care este cumpărat pentru ca ulterior să determine prețul angajatului pe piața muncii?

Pe fondalul perchezițiilor și arestărilor de la Universitatea de Stat din Moldova și de la Academia de Studii Economice, problema corupției a început să fie dată în vileag și la alte universități din țară. Oamenii legii descoperă una după alta numeroase scheme de corupție, dar cine știe cîte mai rămîn în umbră? De regulă, cauza de bază a acestui fenomen este văzută în salariile mici ale profesorilor, însă experții cred că  nu problema remunerării neadecvate este principală. 

De la grădiniță pînă la aula studențească

Conform cercetărilor efectuate de Centrul de Analiză şi Investigaţii în Sociologie, Politologie şi Psihologie (CIVIS) pentru Programul de dezvoltare ONU, pe parcursul ultimului an în Moldova volumul mitelor a fost de peste 400 mil. lei, dintre care cca 280 mil., oferite de către cetățenii simpli. «În realitate suma totală este mult mai mare, deoarece nu toată lumea este gata să recunoască că a dat mită», - spune directorul CIVIS Ruslan Sințov. 

Conform cercetării, sfera educației se află printre cei trei lideri, fiind depășită de instituțiile medicale și de Poliție. Cel puțin 7% dintre cetățenii Moldovei au fost nevoiți să plătească pentru a obține ”bonusuri” ilegale în această sferă. Experții constată că astăzi corupția înflorește pe toată verticala educației. Pentru prima dată tinerii părinți se pot confrunta cu acest fenomen la înscrierea micuțului la grădiniță, apoi – la școala concretă, pe care ei au ales-o pentru copilul lor. Statistica spune că odată cu introducerea examenelor de bacalaureat manifestările corupției au sporit cu 20-25%.

Însă cea mai înfloritoare corupție, conform organelor de drept, este la universitățile din Moldova. Mărimea mitei este direct proporțională prestigiului și utilității instituției. Lider în această privință este Chișinăul, unde găsim cele mai multe universități. În același timp, statistica anticorupție arată că și în instituțiile de învățămînt din alte localități există scheme gri și manifestări de corupție.

În sistemul dat piața corupției începe cu înmatricularea la universitate, apoi aceasta oferă ”servicii” suplimentare. Profesorii și decanii pot lua bani pentru susținerea testelor și examenelor pînă la apărarea tezelor de diplomă și a disertațiilor, precum și pentru promovarea examenelor de absolvire. Persoanele interesate plătesc pentru înmatriculare conform cotelor bugetare, pentru transferul de la forma cu plată la cea bugetară, într-un final – pentru  obținerea diplomei fără frecventarea orelor de curs într-o perioadă scurtă de timp. În afară de metodele ce țin de studii și de activitatea științifică, angajații universităților găsesc și alte căi de îmbogățite, spre exemplu – însușirea banilor publici sau un fel de ”colaborare” cu companiile de construcții.

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

Cuvinte cheie:

universitatea , mită , coruptie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1706
Populația:
4496 locuitori

Sălcuţa este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Sălcuţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Căușeni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4496 de oameni. Satul Sălcuţa a fost menționat documentar în anul 1706.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.