09 decembrie 2018, 14:00 Realitatea moldovenească views 11944
Schimbarea şefiei la PL. Cît timp îl va putea suporta Valeriu Munteanu pe Dorin Chirtoacă?
09 decembrie 2018, 14:00 Realitatea moldovenească views 11944

Schimbarea şefiei la PL. Cît timp îl va putea suporta Valeriu Munteanu pe Dorin Chirtoacă?

La sfîrşitul săptămînii trecute, la Congresul V al Partidului liberal, Mihai Ghimpu și-a îndeplinit promisiunea și a părăsit postul de președinte al PL-ului. Noul lider al formațiunii a devenit nepotul său, Dorin Chirtoacă.

De altfel, puțin probabil, că această rocadă îi va salva pe liberali.  Conform recentului “Barometru al opiniei publice”, liberalii au doar 1,5% în ratingul de popularitate a partidelor. “Gata, acesta e sfîrşitul. Game over”, a comentat acest rezultat unul dintre politologi.

Președinții și varza

La 1 decembrie, de Ziua Națională a României, delegații Congresului V al Partidului liberal îl petreceau pe Mihai Ghimpu cu lacrimi, aplauze și flori: 21 de ani în funcţia de președinte al PL-ului și 24 ani în calitate de conducător de facto. A venit timpul să le cedeze drumul celor mai tineri. Camarazii recunoscători au instituit în partid, expres pentru Ghimpu, o funcție nouă – cea de președinte de onoare al PL.

Însă comentatorii politici nu cred în plecarea ex-președintelui PL din politică și în faptul că acum Mihai Ghimpu, aidoma împăratului roman Diocletian (apropo și acesta după 21 ani de domnie) va merge să cultive varză ca un pensionar obișnuit. La figurat vorbind, desigur.

“Cred că Mihai Ghimpu nu va pleca definitiv și nu-i va transmite nepotului întreaga putere în partid, căci Dorin Chirtoacă nu este persoana căreia îi poate fi încredințat partidul - spune politologul Vitalie Andrievschi. – Chirtoacă este un orator bunișor, dar postul de președinte al unei formațiuni politice presupune nu numai niște abilități oratorice, ci și gestionarea banilor, lucrul de organizare etc. Iar activitatea lui Dorin Chirtoacă în cadrul Primăriei Chișinău a demonstrat că el este un organizator slab. De aceea, cred că Mihai Ghimpu va continua să conducă PL-ul, dar deja din spatele nepotului, pe post de “cardinal din umbră”.

Dar dacă, în opinia experților, unchiul nu are încredere în nepotul său, de ce a decis acum să-i cedeze postul de președinte al PL-ului, subliniind încă o dată ceea ce și așa știe toată lumea: că Partidul liberal este o afacere de familie? În ajunul alegerilor parlamentare să amintești electoratului că PL este un SRL politic de familie, nu este un pas foarte perspicace.

“Cel mai probabil, Ghimpu a cedat postul în speranța că în ajun de parlamentare blocul PAS-DA va discuta cu Dorin, Chirtoacă fiind ceva mai curat ca Ghimpu - presupune politologul Bogdan Țîrdea. - La congresul de sîmbătă liberalii, care s-au aflat mult timp la guvernare, beneficiind de dividende substanțiale, inclusiv financiare, au declarat că acum principalul lor scop politic este “stoparea extinderii binomului Plahotniuc-Dodon prin participarea PL-ului la formarea majorității parlamentare pro-europene, anti-oligarhice, antiputiniste și pro-românești ”. PL-ul însă nu are vreo șansă să treacă în Parlament, doar dacă lui Sandu și Năstase li se va face milă de liberali și îi vor lua în blocul lor electoral, lucru de care eu mă îndoiesc. Maia Sandu și fără asta este implicată în furtul miliardului – ministru al Educației fiind, ea a votat pentru oferirea BNM-ului garanțiilor de stat în scopul acordării unui împrumut, care a acoperit furtul din sistemul bancar, în condiții extrem de dezavantajoase pentru țară. Dacă PAS și DA îi vor primi la ei și pe liberalii pătați, pe Chirtoacă, care nu fără motive este bănuit de corupție, ei își vor reduce mult șansele electorale. Astăzi, Ghimpu are un antirating mai înalt ca al altor politicienii, iar această umbră cade și asupra partidului său. La ce bun au nevoie PAS și DA de acest balast?”

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
1130 locuitori

Ecaterinovca este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ecaterinovca și Coştangalia. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cimișlia și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1130 de oameni. Satul Ecaterinovca a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.