17 ianuarie 2019, 17:35 Realitatea moldovenească views 15606
Ninsorile abundente nu au dăunat livezilor
17 ianuarie 2019, 17:35 Realitatea moldovenească views 15606

Ninsorile abundente nu au dăunat livezilor

Ninsorile abundente din Moldova nu au provocat daune livezilor.

Acest fapt a fost constatat de către conducerea Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct" din Moldova, care a efectuat un sondaj selectiv al pomicultorilor-membri ai organizației, fiind stabilit că nu s-a înregistrat niciun caz de deteriorare mecanică a pomilor fructiferi ca urmare a ninsorilor, care au căzut în ianuarie 2019.

Potrivit Internet-portalului EastFruit, agronomii gospodăriilor pomicole au remarcat că precipitațiile din țară au căzut inegal. În zona nordică, unde sînt concentrate aproximativ 90% din toate livezile de meri (mai mult de 53 mii hectare), stratul de zăpadă de pe suprafața solului nu depășește 15-20 cm. În același timp, pe copaci zăpada, practic, nu s-a depus: ninsoarea a fost însoțită de vînt, care nu a contribuit la acumularea zăpezii pe ramuri și formarea chiciurei pe timp de noapte, cînd temperatura aerului era sub zero.

În zonele centrale și sudice ale Moldovei, stratul de zăpadă are o grosime medie de peste 25 cm, însă plantațiile perene, conform observărilor fermierilor, cum ar fi livezile de specii sîmburoase și viile, nu au fost afectate de precipitațiile abundente. Există doar un anumit risc de deteriorare sub greutatea zăpezii a gospodăriilor individuale din zonele joase de relief, precum şi a livezilor, care au fost supraîncărcate cu fructe toamna și nu au reușit să-şi formeze către începutul iernii lemnul pentru lăstarii tineri. Acest lucru se referă, în principal, la livezile de pruni.

Reprezentanții „Moldova Fruct" consideră că zăpada, care a scăzut pînă acum va asigura o rezervă de umiditate solului. Deși noile livezi intensive sînt în marea lor majoritate dotate cu sisteme de irigare. Pomicultorii nu mai așteaptă în mod pasiv, ci îşi planifică recolta viitoare, inclusiv prin organizarea irigării/ alimentației plantațiilor.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

ninsori , Livadă

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1466
Populaţia:
781 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul are o suprafaţă de circa 1.40 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.31 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia-Horoişte şi Horodişte. Satul Horodişte este situat la o distanţă de 36 km de oraşul Rezina şi la 85 km de Chișinău.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.