19 ianuarie 2019, 14:00 Realitatea moldovenească views 20895
Tații cu patru sau mai mulți copii pot beneficia de asigurarea medicală gratuită
19 ianuarie 2019, 14:00 Realitatea moldovenească views 20895

Tații cu patru sau mai mulți copii pot beneficia de asigurarea medicală gratuită

Tații care au patru sau mai mulți copii vor putea beneficia de asigurare medicală gratuită.

Curtea Constituțională a stabilit că prevederile legale, care le permiteau doar mamelor cu patru sau mai mulți copii să beneficieze de asigurare medicală din partea guvernului, sunt contrare Constituției, informează MOLDPRES.

Potrivit Curții, faptul că acest drept nu era prevăzut și pentru tați, încalcă articolele 16 și 47 din Constituție, care garantează principiul egalității în fața legii și a autorităților publice și, respectiv, dreptul la asistență și protecție socială.

Curtea a menționat că progresul egalității între sexe reprezintă astăzi un scop major în rândul statelor membre ale Consiliului Europei și doar motive foarte puternice pot justifica un tratament diferențiat pe criteriu de gen.

Hotărârea a fost pronunțată după ce Curtea a examinat o sesizare depusă de mai mulți deputați, care au remarcat un tratament discriminatoriu între mamele și tații care îngrijesc patru sau mai mulți copii.

Hotărârea Înaltei Curți este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Sursa: www.moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
322 locuitori

Crăciun este un sat din cadrul comunei Lingura, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 322 de oameni. Satul Crăciun a fost înființat în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.