22 ianuarie 2019, 14:20 Realitatea moldovenească views 16258
Prezintă oare studenții străini pericol pentru securitatea națională a RM?
22 ianuarie 2019, 14:20 Realitatea moldovenească views 16258

Prezintă oare studenții străini pericol pentru securitatea națională a RM?

Universitățile moldovenești devin tot mai nepopulare printre oamenii locului, dar în același timp tot mai mulți studenți străini vin în ţara noastră, pentru a obține studii superioare, fapt demonstrat de statisticile oficiale.

În ultimul timp, se vorbește, tot mai des, despre faptul că unii cetățeni străini, veniți în Moldova pentru a face studii, pot prezenta pericol pentru securitatea națională a țării. Unde mai pui, că în marea lor majoritate studenții străini din Moldova vin din țările musulmane, ei reprezintă lumea arabă, care are o cultură specifică și este foarte apropiată tradițiilor și canoanelor islamice. Iar societatea și clasa politică moldovenească încă nu este gata de invazia acestei culturi și nu știe să conviețuiască cu ea. În același timp, numeroși factori vorbesc despre necesitatea unei atenții sporite și a unei abordări complexe din partea statului a acestor probleme actuale.

Diplomă moldovenească pentru studenții din afară

Argumente în favoarea studiilor moldovenești există suficiente: acestea-s fundamentale, iar educația în bază de contract și șederea în RM costă mult mai puțin ca în majoritatea țărilor europene. În anul 2005 Moldova a semnat Declarația de la Bologna și și-a asumat un șir de obligațiuni privind crearea unui spațiu educațional comun cu țările participante. Majoritatea țărilor lumii recunosc diplomele universităților noastre, iar acordurile interguvernamentale și inter-universitare înlesnesc această procedură. În unele țări echivalența diplomelor este recunoscută automat, în altele absolvenții trebuie să mai susțină niște examene suplimentare.

Conform datelor Biroului Național de Statistică privind activitatea universităților în anul de studii 2018-2019, în prezent, în universitățile Moldovei își fac studiile 60,6 mii de studenți, dintre care mai bine de 4 mii – străini. Statisticile arată că numărul lor crește de la an la an. Doar anul trecut instituțiile superioare din ţara noastră au înmatriculat cca 1000 de studenți străini. Pe parcursul ultimilor cinci ani numărul acestora a crescut cu cca 25%: în anul 2013 în RM studiau 3,24 mii de cetățeni străini.

De menționat că indicii generali nu includ participanții programelor de mobilitate academică și a diverselor proiecte educaționale, care devin tot mai populare și atrag în Moldova sute de cetățeni străini. Prin intermediul acestor programe și stagii tinerii din alte țări cunosc condițiile de trai din Moldova, îi studiază cultura națională și limba, pot obține cunoștințe și instruire profesională la anumite specialități.

Din numărul total de studenți străini aproape jumătate – 2100 persoane – au aplicat la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacologie „Nicolae Testemițanu". Majoritatea aleg specializarea "Medicina generală". Încă o mie – la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM). 250 – la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă", cele mai populare fiind Facultățile de Psihologie și Limbi Străine. La Universitatea de Stat din Moldova studiază 158 cetățeni străini. Tinerii de peste hotare mai preferă și Universitatea de Studii Politice și Economice "Constantin Stere" și Academia de Studii Economice din Moldova.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

studenţi , pericol

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1464
Populația:
4293 locuitori

Tîrnova este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Elenovca, Briceva și Tîrnova. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Dondușeni și la 204 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4293 de oameni. Satul Tîrnova a fost menționat documentar în anul 1464.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.