10 februarie 2019, 15:20 Realitatea moldovenească views 18994
Angajatorii pot cere subvenții
10 februarie 2019, 15:20 Realitatea moldovenească views 18994

Angajatorii pot cere subvenții

Angajatorii care oferă un loc de muncă persoanelor cu dizabilități, persoanelor eliberate din detenție sau victimelor traficului de ființe umane pot cere subvenții de la stat pentru compensarea parțială a salariului pe care îl oferă persoanelor din grupul de risc.

Prevederile Legii cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj intră în vigoare la 10 februarie, la șase luni de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial (10 august 2018), transmite IPN.

Subvenția salarială se acordă pentru o perioadă de șase luni și constituie 30% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent. De subvenții salariale vor beneficia și angajatorii care oferă locuri de muncă pentru șomerii ce au vîrsta de 50 de ani și mai mult, pentru victimele violenței în familie și persoanele care luptă cu consumul de substanțe stupefiante ori psihotrope, după reabilitarea social-psihologică.

Subvenția se acordă doar pentru șomerii care s-au aflat la evidență și au fost direcționate de către structurile teritoriale ale Agenţiei Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Angajatorul are dreptul să primească subvenții pentru fiecare persoană angajată o singură dată într-o perioadă de 36 de luni consecutive.

Patronii se obligă să mențină raporturile de muncă cu persoana angajată pe o perioada de cel puțin 12 luni de la data încheierii perioadei în care a primit subvenția. În cazul în care desface contractul de muncă înainte de termen, este obligat să restituie subvențiile, cu excepția cazului în care salariatul a încălcat disciplina de muncă.

Angajatorii care vor crea sau adapta locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități pot beneficia de o subvenție unică pentru fiecare loc de muncă adaptat. Subvenția acoperă 50% din costurile suportate de angajator, dar nu poate fi mai mare decît zece salarii lunare medii pe economie stabilite pentru anul precedent. Angajatorul este obligat să păstreze locul de muncă creat sau adaptat cel puțin 36 de luni. În cazul concedierii sau demisiei persoanei cu dizabilități înainte de 36 de luni, angajatorul este obligat să angajeze, cel puțin pentru perioada restantă, alt șomer cu dizabilități, direcționat de Agenția Teritorială de Ocupare a Forței de Muncă. Dacă nu o face, va trebui să întoarcă banii.

Sursa: ipn.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
183 locuitori

Cîzlar este un sat din cadrul comunei Cneazevca, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Leova și la 65 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 183 de oameni. Satul Cîzlar a fost înființat în secolul al XVIII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.