14 februarie 2019, 14:20 Realitatea moldovenească views 14859
Ce știm despre acești oameni? Listele de partid ale candidaților la alegeri
14 februarie 2019, 14:20 Realitatea moldovenească views 14859

Ce știm despre acești oameni? Listele de partid ale candidaților la alegeri

12,6 persoane pe un loc sau 634 candidați pentru 50 mandate de deputat. Acesta este "concursul" în apropiatele alegeri parlamentare pe circumscripția națională, în care deputații vor fi aleși pe liste de partid.

Pentru 50 de mandate de deputat, aici se bat 14 partide și un bloc electoral. 9 dintre actualii participanți la cursa electorală au participat și în alegerile parlamentare din 2014. Vîrsta medie a candidaților înregistrați pe listele naționale este de 32 ani.

Partidul Democrat: Nr.1 în buletinul de vot (53 candidați pe lista electorală)

Ca și acum patru ani, Partidul Democrat este nr.1 în buletinul de vot, însă lista lui electorală a evoluat semnificativ în acest răstimp. De altfel, deja al treilea ciclu electoral listele de candidați ale PDM constituie o intrigă.

La parlamentarele din 2010, o mare surpriză a listei electorale a PD a fost apariția (observați: pe primele zece poziții) unui șir de reprezentanți ai echipei de sponsori, care i-au "împins" în jos pe cei mai cunoscuți politicieni din PDM. Printre primii zece s-au regăsit atunci: directorul general "Prime Management" S.R.L., Andrian Candu, (nr. 7); directorul general "Tutun-CTC", Pavel Filip, (nr.9); membrul consiliului administrativ "Victoriabank", Vasile Botnari, (nr.10); cu nr. 12 a fost avocata Raisa Apolschi. Iar pe ultima sută de metri, după o intrigă de durată,– "va ieși/nu va ieși din umbră" – pe lista Partidului Democrat a apărut sponsorul principal – "inginerul, magistrul în administrarea afacerilor, licențiatul în drept", Vladimir Plahotniuc. El a mers cu nr. 2, imediat după președintele partidului, Marian Lupu.

La parlamentarele din anul 2014, cea mai mare intrigă în jurul listei electorale a PDM era dacă vor mai face parte din ea Lupu și Diacov și cît de departe vor fi ei "împinși". I-au împins departe – pe pozițiile fără șanse.

Cele mai cu perspectivă erau considerate primele 20 de locuri de pe lista electorală. Oamenii lui Diacov și Lupu acolo aproape că nu figurau. În timp ce echipa lui Vladimir Plahotniuc a fost reprezentată în componență deplină: el, personal, cu nr.2 (Marian Lupu, fiind președintele partidului, încă mai figura în fruntea listei democraților), Andrian Candu –nr.4, Pavel Filip –nr.6, Constantin Botnari –nr.7, Monica Babuc – nr.9, Vasile Botnari – nr.11, ex-comunistul Serghei Sîrbu –nr.12, Constantin Țuțu –nr.13, Raisa Apolschi- nr.15.

Lista electorală a PDM din 2019 constituie finalizarea logică a evoluției politice a partidului. Fosta echipă de sponsori l-a eliminat definitiv pe Marian Lupu și oamenii lui. Zilele trecute, ex-președintele Partidului Democrat a fost trimis să conducă Curtea de Conturi: pe rețelele de socializare această numire a fost botezată "exilul de onoare" a lui Marian Lupu.

Iar nr.1 în lista electorală a Partidului Democrat este acum Vladimir Plahotniuc. În paralel, el candidează în circumscripția uninominală nr.17 (Nisporeni). Este urmat de primul ministru, Pavel Filip (și acesta candidează într-o circumscripție uninominală – nr. 20 Strășeni) și președintele parlamentului încă în acțiune, Andrian Candu.

Nr.4 în lista electorală a democraților aparține lui Constantin Botnari, secretar general al formațiunii și mîna dreaptă a lui Vladimir Plahotniuc, nr.5 – ministrului educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, nr. 6 – "temporar neangajatului", ex-ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Vasile Bîtca, nr.7 – deputatului Serghei Sîrbu, nr.8 – vicepreședintelui formațiunii, ex-ministrului justiției, Vladimir Cebotari, nr. 9 – deputatului, fost angajat al companiilor "Victoria Leasing" și "Nobil Air", Vladimir Andronachi. Încheie lista primilor 10 candidați ai PDM președintele de onoare și fondatorul formațiunii, Dumitru Diacov.

Președinția a venit cu un îndemn pentru concurenții electorali

În afară de Serghei Sîrbu, pe lista electorală a PD se regăsesc și alți foști deputați-comuniști. Astfel, Violetta Ivanov, fosta președintă a fracțiunii parlamentare a PCRM, iar în prezent vicepreședinta PDM, ocupă poziția 13, Vladimir Vitiuc -15, Igor Vremea - 16, Boris Golovin - 53. În lista PDM au fost incluși și mulți foști și actuali miniștri. Ex-ministra sănătății, Ruxanda Glavan, are nr.17, vicepremierul pentru integrare, Cristina Lesnic – nr.19, ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, Silvia Radu, încheie topul primilor 20.

Pe poziția nr.11, relativ "de trecere", în lista democraților se află Otilia Drăguțanu, soția fostului guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu. Andrian Candu a explicat includerea ei în lista PDM în felul următor:"Plus la faptul că este soția fostului guvernator BNM, ea este și o femeie de afaceri. Ea promovează antreprenoriatul feminin, de aceea criteriul numirii sale nu ține de faptul cine a fost soțul ei".

Otilia Drăguțanu a jerfit pentru necesitățile preelectroale ale partidului care a înaintat-o în deputați, 50 mii de lei. Dacă e să judecăm reieșind din raportul financiar, prezentat CEC de PDM, 40-50 mii este taxa medie pentru candidații din top-20 pe lista Partidului democrat.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

deputat , candidat , alegeri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
248 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Cuhureştii de Sus, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Florești și la 155 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 248 de oameni. Satul Nicolaevca a fost întemeiat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.