19 februarie 2019, 11:45 Realitatea moldovenească views 9615
63% dintre moldoveni sînt împotriva aderării la NATO
19 februarie 2019, 11:45 Realitatea moldovenească views 9615

63% dintre moldoveni sînt împotriva aderării la NATO

Peste 63% dintre moldoveni se opun aderării republicii la Alianța Nord-Atlantică, potrivit datelor unui sondaj sociologic al Asociației Sociologilor și Demografilor, prezentat marți.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Moldovei la NATO, 22,3% dintre rezidenții locali ar susține Alianța (23,2% dintre cei chestionați în ianuarie 2019). În același timp, 63,1% dintre respondenți (58,6% în ianuarie) consideră că țara nu ar trebui să se alăture acestui bloc militar-politic. Alte 6,7% (7,5% - anterior) din cetățeni au spus că nu vor participa la plebiscit, 3,4% (4,8% - anterior) dintre respondenți nu au avut un răspuns. Restul de 4,5% (5,9% - anterior) dintre respondenți nu știu ce este NATO.

Sondajul a fost realizat la comanda filialei din Chișinău a Institutului internațional de monitorizare a dezvoltării democrației, parlamentarismului și respectării drepturilor electorale ale cetățenilor statelor membre ale Adunării Interparlamentare CSI în perioada 1-16 februarie. La acesta au participat 1195 de persoane din 83 de localități, marja de eroare fiind de 3%.

Conform Constituției Republicii Moldova, țara are un statut neutru, însă din 1994 ea cooperează cu NATO în cadrul unui plan individual de parteneriat.

În capitala Moldovei funcționează un centru de informare a alianței. În decembrie 2017, la Chișinău a fost deschis un birou de legătură NATO. Împotriva acestuia, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a pronunțat în repetate rînduri. Anterior el a declarat că încă mai insistă asupra recunoașterii internaționale a neutralității republicii.

Sursa: ria.ru

Cuvinte cheie:

NATO , sondaj

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVII
Populația:
3308 locuitori

Scumpia este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Scumpia, Hîrtop și Nicolaevca. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Fălești și la 140 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3308 oameni. Satul Scumpia a fost menționat documentar la începutul secolului al XVII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.