21 martie 2019, 12:20 Realitatea moldovenească views 12926
Dreptul la fericire
21 martie 2019, 12:20 Realitatea moldovenească views 12926

Dreptul la fericire

"Oare poate exista o fericire programată, așteptată, plănuită?", se întreba eroul celebrului film "Ironia sorții". Întrebarea se vroia retorică. Dar s-a dovedit că această categorie, efemeră, s-ar părea, poate fi și programată, și măsurată.

De șapte ani, la 20 martie este marcată Ziua internațională a fericirii, instituită în anul 2012 de Organizația Națiunilor Unite. ONU a preluat ideea de la micul stat Butan, care de mult timp utilizează indicatorul fericirii ca bază pentru planificarea vieții în țară. Data memorabilă a fost introdusă pentru a sublinia ideea că tendința spre fericire este dorința indispensabilă a oricărui om de pe planetă și pentru a aminti guvernelor că la calcularea bunăstării națiunii ele tot trebuie să țină cont de un astfel de factor ca nivelul fericirii, pentru că doar indicatorii economici nu pot reflecta tabloul real. Rezoluția a fost susținută de toate cele 193 state-membre ale ONU.

FNB în loc de PIB

Însă unele țări nu s-au limitat la semnarea acestui document, ele au instituit structura de stat respectivă – Ministerul fericirii, sarcinile căruia trebuie să contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și la creșterea numărului de oameni fericiți.

Pentru prima dată această instituție de stat a apărut în Butan, țară situată între India și China, în care se practică budismul tantric bazat pe meditații și auto-dezvoltare. Statul are grijă de fericirea fiecărui om, iar activitatea Ministerului este stipulată de art.9 al Constituției țării.

În acest stat, noțiunea comună de PIB(produsul intern brut) este înlocuită cu FNB (fericirea națională brută), la baza căreia stau patru principii. Primul prevede protecția faunei și a florei, în particular – a fondului forestier, suprafața căruia nu trebuie să fie mai mică de 62%. Astfel se reușește păstrarea intactă a naturii din Himalaya. Cel de-al doilea principiu stipulează prevalarea exportului asupra importului, dar deocamdată în țară se aduc mai multe mărfuri, decît se scot. Al treilea principiu constă în alegerea unei guvernări echitabile. Deși Butan este un regat condus de un rege, există postul de prim-ministru, care este ales. Asupra alegerii persoanei pentru acest post a insistat actualul rege, care consideră că există puțini conducători așa de buni, cum este el, și de aceea oamenii trebuie să aibă posibilitatea și libertatea de a-și alege conducătorii. Al patrulea principiu constă în păstrarea tradițiilor – a hainelor și a etichetei.

În Butan, statistica oamenilor fericiți și nefericiți este determinată în cadrul recensămintelor populației. Se spune că acest sondaj nu este unul formal, el are scopul să stabilească unde există lacune și la soluționarea căror probleme urmează să se lucreze. Chiar dacă Butan este o țară săracă, din statistica anilui 2015 reiese că marea majoritate a populației de acolo este "foarte fericită" (45,2%) sau "pur și simplu fericită" (51,6%). Doar 3,35 din populația Butanului s-a declarat nefericită.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

fericire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1813
Populația:
1931 locuitori

Aluniş este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Aluniş este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, este situat la 20 km de oraşul Rîşcani şi la 158 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1931 de oameni. Satul Aluniș a fost menționat documentar în anul 1813.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.