25 martie 2019, 12:10 Realitatea moldovenească views 13767
În 80% din fîntînile din Moldova apa nu e bună pentru consum
25 martie 2019, 12:10 Realitatea moldovenească views 13767

În 80% din fîntînile din Moldova apa nu e bună pentru consum

Expertul în sănătate publică Ion Șalaru afirmă că aproximativ 80 la sută din apele freatice din Moldova nu sînt benefice pentru consum, din contra, acestea dăunează în mare măsură sănătatea noastră.

"Aceste ape conțin 80 la sută nitrați și condiționează poluarea microbiană. Astfel, apa din fîntînă este dăunătoare pentru sănătate", a spus Ion Șalaru.

Totodată, expertul a menționat că această situație se înrăutățește pe an ce trece, iar acest lucru este o dovadă a iresponsabilității din partea autorităților publice locale, care au neglijat de la bun început această problemă.

În acest context, Ion Șalaru s-a referit la Hotărîrea Guvernului din 30.12.2016 pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind sistemele mici de alimentare cu apă potabilă care reglementează procedura de lichidare a fîntînilor în cazul în care: fîntînă este părăsită, nu este întreținută corespunzător și dacă aceasta înregistrează macrofloră patogenă pe durata a trei investigații consecutive, iar calitatea apei nu poate fi îmbunătățită.

"Cît de neplăcut nu ne-ar fi acest lucru, cît de dragă nu ar fi și cît de greu nu ne-ar fi să ne despărțim de acea fîntînă, însă unele din ele necesită a fi lichidate. Nu este ușor nici din punct de vedere financiar, dar trebuie să facem acest lucru dacă vrem să protejăm și alte fîntîni a căror apă mai poate fi consumată", a punctat Șalaru.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

fîntînă , apa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
748 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Găvănoasa, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cahul și la 198 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 748 de oameni. Satul Nicolaevca a fost menționat documentar în anul 1878.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.