08 aprilie 2019, 10:30 Realitatea moldovenească views 11254
Păreri împărțite privind posibile alegeri anticipate
08 aprilie 2019, 10:30 Realitatea moldovenească views 11254

Păreri împărțite privind posibile alegeri anticipate

Păreri împărțite privind posibile alegeri anticipate care ar putea fi organizate în acest an.

Unii comentatori consideră că, dacă vor avea loc, vor fi organizate odată cu alegerile locale și acest lucru va politiza foarte mult scrutinul local, iar alții cred că nu vor avea loc pentru că s-ar contura deja o posibilă alianță de guvernare, transmite IPN.

Jurnalistul Oleg Cosîh consideră că în cazul unor alegeri anticipate, nu crede că vor fi învingători sau perdanți categorici. Cel mai probabil, tabloul va fi aproximativ ca și după alegerile din 24 februarie. „Schimbări radicale pe tărîmul politic nu vom vedea. Noi vedem trendurile partidelor politice, preferințele oamenilor", a menționat jurnalistul. În opinia lui, potențialele alegeri anticipate vor încetini realizarea proiectelor de care are nevoie țara.

Analistul politic Anatol Țăranu este de părere că alegerile anticipate, la această etapă, constituie opțiunea cea mai puțin probabilă. În condițiile actuale, spune Anatol Țăranu, va exista o guvernare de stînga și problema cea mai mare constă în cît de mult va ceda din cursul european Partidul Democrat în favoarea socialiștilor ca să obțină guvernarea. „Acesta e prețul pe care o să-l plătim noi toți pentru refuzul blocului ACUM să participe la formarea guvernării", consideră comentatorul. În opinia lui, dacă vor avea loc, totuși, anticipate, cei mai dezinteresați sînt blocul acum și PSRM, iar cei mai liniștiți din această perspectivă sînt democrații.

Jurnalistul Ion Mischevca crede că alegerile anticipate ca o loterie. „Din punctul meu de vedere, cineva joacă „Ruleta rusească" și se joacă cu focul pentru că la alegerile anticipate din 2001 au venit la putere comuniștii, iar la cele din 2009 – pro-europenii. Aici nu se știe cine va veni la guvernare și va acumula mai multe mandate", a declarat Ion Mischevca la emisiunea „Replica" de la postul de televiziune Prime TV.

Jurnalistul Constantin Olteanu spune că orice partid politic nu poate să pretindă mai mult decît i-a oferit alegătorul. Și în funcție de numărul de mandate, partidul poate pretinde la o parte din guvernare sau la funcții. În opinia lui, dacă alegerile anticipate vor avea loc odată cu cele locale, atunci vor schimba natura scrutinului local. „De obicei, alegerile locale sînt mai personalizate, cei dintr-o anumită primărie nu prea se uită ce se întîmplă în altă parte. Dacă însă se vor suprapune scrutinele, atunci localele vor fi extrem de politizate, partidele vor fi mult mai prezente în sate, iar factorul politic va fi mult mai sălbatic impus cetățeanului", menționează Constantin Olteanu.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

alegeri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
47 locuitori

Octeabriscoe este un sat din cadrul comunei Moșana, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Dondușeni și la 198 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 47 de oameni. Satul Octeabriscoe a fost înființat la începutul secolului XX cu denumirea Dragalina.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.