18 mai 2019, 12:10 Realitatea moldovenească views 15827
Moldova a semnat un memorandum privind cooperarea cu Carolina de Nord
18 mai 2019, 12:10 Realitatea moldovenească views 15827

Moldova a semnat un memorandum privind cooperarea cu Carolina de Nord

Memorandumul de principii și proceduri între R. Moldova și statul Carolina de Nord din SUA cu privire la consolidarea relațiilor bilaterale a fost semnat astăzi la Chișinău de prim-ministrul Pavel Filip și secretarul de stat al Carolinei de Nord, Elaine Marshall.

Documentul are o valabilitate de cinci ani și oferă posibilitatea inițierii unor parteneriate noi între mediul academic și industrial și lansarea cooperării în mai multe domenii, inclusiv tehnologia informației și în sectorul economic.

„Republica Moldova și Carolina de Nord sînt legate de o frumoasă relație de prietenie. Deși țările noastre se află la mii de km distanță, avem o colaborare care împlinește 20 de ani și avem ocazia să facem un bilanț al acestei relații și să trasăm priorități pentru următoarea perioadă. Sute de experți au avut posibilitatea să facă stagii de perfecționare în Carolina de Nord. În perioada anilor 2016-2018, peste o mie de militari din Republica Moldova au participat la exerciții și instruiri. Avem o multitudine de proiecte de caritate implementate în țara noastră, inclusiv renovarea și dotarea mai multor instituții de învățămînt, spitale și orfelinate, oferirea de burse tinerilor din familii defavorizate și acordarea asistenței medicale preponderent stomatologice copiilor cu necesități speciale", a afirmat premierul.

Oficialul și-a exprimat speranța că pentru viitor parteneriatul dintre cele două state se va extinde și în domeniul economic și IT.

După semnarea Memorandumului, Pavel Filip a oferit secretarului de stat al Carolinei de Nord Diploma Guvernului Republicii Moldova.

Parteneriatul bilateral dintre Republica Moldova și Carolina de Nord a fost stabilit acum 20 de ani. Cu această ocazie, la Chișinău s-a reunit astăzi Comitetul bilateral de cooperare.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Pavel Filip , SUA , memorandum

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
2253 locuitori

Purcari este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Din componenţa comunei fac parte localităţile Viişoara și Purcari. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ștefan Vodă și la 114 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2253 de oameni. Satul Purcari a fost menționat documentar în anul 1560.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.