23 mai 2019, 09:40 Realitatea moldovenească views 9668
Mii de cetățeni nu și-au primit ajutoarele sociale timp de jumătate de an
23 mai 2019, 09:40 Realitatea moldovenească views 9668

Mii de cetățeni nu și-au primit ajutoarele sociale timp de jumătate de an

Mii de cetățeni nu și-au primit ajutoarele sociale timp de cel puțin 6 luni, din cauza Poștei Moldovei.

Cel puțin asta se arată într-un audit al Curții de Conturi, care spune că în jur de 10 milioane de lei au fost restituite în conturile CNAS.

Evaluarea procesului de plată a prestației către beneficiari a relevat existența a 2 cauze de neridicare a prestației, și anume: neasigurarea de către Î.S. „Poșta Moldovei" a plății integrale către beneficiari a tuturor tipurilor de prestații sociale, direcționarea ajutoarelor spre plată către Î.S. „Poșta Moldovei", în timp ce beneficiarul dispunea de card bancar, unde erau achitate celelalte prestații.

Aceste circumstanțe au dus la formarea datoriilor către beneficiari în sumă de 8,8 milioane lei pentru 25 mii plăți lunare de ajutor pentru perioada rece a anului aferente ultimelor 6 luni, și în sumă de peste 10 milioane lei pentru 28 mii plăți lunare de ajutor social și ajutor pentru perioada rece a anului, care au depășit termenul de 6 luni.

Ulterior, auditului i-au fost prezentate informații, prin care se confirmă că au fost achitate beneficiarilor, de către Î.S. „Poșta Moldovei" prestații de 5,3 milioane lei pentru ultimele 6 luni și formate liste de plată de direcțiile teritoriale de asistență socială pentru achitarea a peste 3 mii prestații pentru plățile neridicate mai mult de 6 luni. Deși, au fost restabilite unele prestații, problema nu a fost înlăturată pe deplin, în special pentru plățile cu termenul de neridicare de peste 12 luni.

În contextul realizării drepturilor cetățenilor, în calitate de persoane asigurate, auditul a constatat următoarele. Potrivit actelor normative asigurații, pentru care au fost achitate în plus contribuții individuale, pot solicita rambursări în termen de 3 ani. În anul 2018 au fost restituite 0,1 milioane lei.

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

posta , ajutor material

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1546
Populația:
2087 locuitori

Cernoleuca este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Cernoleuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat pe pîrâul Cubolta, la o distanță de 15 km de orașul Dondușeni și la 170 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2087 de oameni. Prima atestare documentară a satului Cernoleuca datează din anul 1546.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.