18 iunie 2019, 10:45 Realitatea moldovenească views 2974
Opinie: D-le Usatîi, vi s-a descleiat mustața pro-rusă!
18 iunie 2019, 10:45 Realitatea moldovenească views 2974

Opinie: D-le Usatîi, vi s-a descleiat mustața pro-rusă!

De revenirea lui Renato Usatîi, un presupus aventurier "pro-rus", necinstit și criminal, în politica moldovenească nu are nevoie nici Republica Moldova, nici Rusia, iar cei doi beneficiari evidenți ai acestei reveniri sînt Usatîi însuși, sub care arde pămîntul atît în Rusia, cît și în Germania, unde a trăit în ultima perioadă și vechiul său prieten Vladimir Plahotniuc, de asemenea, cointeresat să-și recîștige influența prin destabilizarea regimului existent din Moldova.

Acest lucru este menționat în articolul "S-a descleiat mustața", care a fost publicat de Agenția rusă de știri politice, taransmite Noi.md.

Se remarcă faptul că oligarhul fugar ruso-moldovean, fostul primar al orașului Bălți, liderul și principalul sponsor al Partidului Nostru, Renato Usații, a încercat să-și prezinte revenirea în Republica Moldova ca un act curajos și nobil. "Mă întorc în Republica Moldova din proprie inițiativă pentru a rezolva toate dosarele penale", a spus el. Având în vedere că a părăsit țara, fugind de urmărirea penală, evident că acestea nu ar putea fi motivul pentru care oligarhul ar reveni în Moldova.

În această situație, merită să ne gîndim la motivele care l-au împins cu adevărat pe Usaîi să se întoarcă în țară.

Guvernul de coaliție Maia Sandu se află acum într-o situație dificilă, în pragul crizei. Actualul regim politic moldovenesc nu are nevoie acum de destabilizarea mai mare a situației din țară, iar anume din această cauză se întoarce Usatîi - pentru că nu are alte mijloace de a-și reîntoarce influența politică.

Usatîi nu este singurul beneficiar al proiectului de destabilizare politică din Moldova. În situația actuală, el se află pe aceeași parte a baricadelor cu oponentul său care a părăsit țara - Vladimir Plahotniuc, cel mai bogat oligarh al Moldovei, care de cîțiva ani a condus țara prin intermediul Partidului Democrat pe care îl controla.

Despre legătura dintre Plahotniuc și Usatîi se vorbește aproape în mod deschis în elitele moldovenești, iar unii experți privesc această situația la fel. De-a lungul anilor, Usatîi s-a poziționat ca un politician pro-rus și anume de aceea proiectele sale politice au avut succes în societate, dar eforturile sale de a destabiliza situația din Moldova, acum că Rusia este interesată de contrariul, au pus capăt imaginii care i-a mai rămas.

Trebuie menționat că revenirea lui Usatîi în Moldova din "emigrarea politică" a avut loc pe fundalul unei schimbări dramatice a poziției sale în Rusia. La sfîrșitul anului trecut, Comisia de anchetă și FSB au efectuat percheziții în casele și birourile lui Usatîi, în legătură cu investigația cazului fostului ofițer al Ministerului de Interne, Dmitri Zaharcenko.

În cadrul anchetei asupra cazului Zaharcenko, a fost arestat Valerii Markelov, un antreprenor important al Cărții rutiere OJSC, proprietar al GC „1520", care, potrivit ofițerilor de poliție, plătea lunar mită polițistului corupt pentru acoperirea delapidării Căilor Ferate Ruse. Usatîi a fost partenerul de afaceri al lui Markelov și a obținut, de asemenea, contracte cu Căile Ferate Ruse. La scurt timp după percheziții, Usatîi a părăsit Rusia și s-a mutat în Germania, aparent temîndu-se că va deveni învinuit într-un dosar penal, după partenerul său de afaceri Markelov.

Usatîi este, de asemenea, numit comandatarul asasinării bancherului rus Gherman Gorbunțov, care este aproape de structurile Căilor Ferate Ruse. Atacul a avut loc la Londra în martie 2012 - kilerul a împușcat în Gorbuntsov de mai multe ori dintr-o armă automată și a fugit. Gorbunțov a fost grav rănit, dar a supraviețuit. În legătură cu această infracțiune, Procuratura din Moldova a emis un mandat de arestare împotriva lui Usatîi și l-a declarat în căutare internațională.

"Este evident că de revenirea lui Renato Usatîi, un presupus aventurier "pro-rus", necinstit și criminal, în politica moldovenească nu are nevoie nici Republica Moldova, nici Rusia, iar cei doi beneficiari evidenți ai acestei reveniri sînt Usatîi însuși, sub care arde pămîntul atît în Rusia, cît și în Germania, unde a trăit în ultima perioadă și vechiul său prieten Vladimir Plahotniuc, de asemenea, cointeresat să-și recîștige influența prin destabilizarea regimului existent din Moldova.

Cu toate acestea, este puțin probabil că veți reuși să înșelați pe cineva cu acest trucuri. D-le Usatîi, vi s-a descleiat mustața pro-rusă", se menționează în articol.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Renato Usatii , opinie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1901
Populația:
319 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Chişcăreni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Sîngerei și la 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 319 oameni. Satul Nicolaevca a fost întemeiat în anul 1901.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.