19 iunie 2019, 10:45 Realitatea moldovenească views 3039
Dodon: Din 1 ianuarie 2020 Moldova s-au putea confrunta cu o problemă a livrării gazelor
19 iunie 2019, 10:45 Realitatea moldovenească views 3039

Dodon: Din 1 ianuarie 2020 Moldova s-au putea confrunta cu o problemă a livrării gazelor

Șeful statului, Igor Dodon, spune că există riscuri în materia livrării gazelor naturale, care ar putea să parvină de la 1 ianuarie 2020.

Într-un interviu Dodon a declarat că R. Moldova nu are încă un acord de livrare sau de tranzit al gazelor, transmite Agora.

Președintele nu se dă în lături nici de o discuție cu Kievul, în contextul în care Ucraina a propus R. Moldova, recent, să importe gaz fără participarea Gazprom.

„Noi sîntem obligați să examinăm toate, absolut toate posibilitățile de a asigura Republica Moldova, consumatorii cu gaz, mai ales în contextul riscurilor care ar putea să parvină de la 1 ianuarie 2020.

Noi nu avem acord de livrare a gazelor pentru anul următor, noi nu avem ocol de tranzit al gazului", a declarat președintele.

Întrebat cum vede rezolvarea problemei cu tranzitul, Dodon a spus că Ministerul Economiei trebuie de urgență să înceapă discuțiile cu Gazprom.

„E clar că nu depinde doar de Moldova și Gazprom, depinde de Ucraina, dacă va fi tranzit", a punctat Dodon.

„În caz dacă nu va fi tranzit prin Ucraina, atunci trebuie de urgență să examineze cîteva variante – 2, 3, 4, teoretice, cel puțin. Și să înceapă discuțiile.

Cu ucrainenii? Haideți să discutăm cu ucrainenii; cu romînii ceva revers pe gazoductul magistral care vine, dacă e posibil, eu nu cunosc partea tehnică, haideți să discutăm", a propus Dodon.

În plus, șeful statului a comentat și viitorul preț la gaz. El a subliniat că acesta va depinde de finalul discuțiilor cu Gazprom și dacă va fi sau nu tranzit prin Ucraina.

„Poți să te înțelegi să iei gaz mai ieftin de la ruși, dar dacă prin Ucraina nu-i tranzit, cum ai să-l aduci, că n-ai să-l pui în buzunar să-l aduci în Republica Moldova.

Trebuie cumva un marșrut", a conchis șeful statului.Amintim că anterior, Igor Dodon avertiza că un nou guvern din care ar lipsi socialiştii ar putea genera o substanţială majorare a preţului gazelor naturale de către Gazprom.

Scumpirea ce ar trebui să se producă ar fi 35%, a spus Igor Dodon, invocînd un document al Moldovagaz pe care l-ar fi văzut.

Sursa: agora.md

Cuvinte cheie:

Igor Dodon , gaz

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
3391 locuitori

Beşghioz este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Beşghioz este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 47 km de municipiul Comrat și la 125 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3391 de oameni. Satul Beşghioz a fost menționat documentar în anul 1806.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.