16 iulie 2019, 11:05 Realitatea moldovenească views 3757
Voievozii au comemorat 27 ani de la canonizarea lui Ștefan Cel Mare și Sfînt (Video)
16 iulie 2019, 11:05 Realitatea moldovenească views 3757

Voievozii au comemorat 27 ani de la canonizarea lui Ștefan Cel Mare și Sfînt (Video)

Pe data de 15 iulie s-au împlinit 27 ani de la canonizarea voievodului Ștefan Cel Mare și Sfînt, Domnitor al Moldovei.

Cu acest prilej, mai mulți membri ai Mișcării Naționale de tineret "Voievod" au adus un omagiu domnitorului, depunînd flori la bustul acestuia din centrul capitalei.

"Ștefan cel Mare și Sfînt a fost un erou adevărat al neamului moldovenesc care a luptat cu dușmanii țării și întotdeauna a fost un învingător, iar biruințele sale le-a dedicate lui Dumnezeu. Pentru noi este o datorie ca să ținem minte acest sfînt, să îl sărbătorim, să îl pomenim. Moldova trece printr-o perioadă complicată, să fi fost actualii politicieni la fel ca Ștefan cel Mare și Sfînt, Moldova ar fi fost o țară mult mai dezvoltată, iar oamenii ar fi rămas acasă", a spus Nicoale Pascaru, președintele Mișcării de Tineret "Voievod".

La rîndul său Serghei Lupan, cleric al Catedralei Mitropolitane a menționat că Domnitorul Ștefan cel Mare și Sfînt este unical pentru noi, creștinii.

"El este un exemplu pentru cei care iubim această țară. Sfîntul domnitor a fost la cîrmă 47 de ani și a dus 36 de războaie, dar doar două războaie le-a pierdut. Prin credință și iubire a reușit să nimicească fiecare balaur care a vrut să nimicească această țărișoară", a spus preotul.

Amintim că Ștefan cel Mare a fost domnitor al Țării Moldovei timp de 47 de ani. El a fost înscăunat în anul 1457, cînd avea 24 de ani, și timp de aproape jumătate de secol a luptat pentru independența Moldovei de Imperiul Otoman, față de Polonia și Ungaria. Ștefan cel Mare a participat la 48 de lupte, iar în 44 dintre ele a obținut victorie. El a murit pe 2 iulie 1504, lăsînd în urma sa o putere regională majoră.

Anul acesta se împlinesc 515 ani de la trecerea în nefiinţă a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Stefan cel Mare , Voievod

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1813
Populația:
1931 locuitori

Aluniş este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Aluniş este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, este situat la 20 km de oraşul Rîşcani şi la 158 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1931 de oameni. Satul Aluniș a fost menționat documentar în anul 1813.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.