18 ianuarie 2020, 13:20 Realitatea moldovenească views 5217
Copii de aur sau despre cît costă nașterea în Republica Moldova
18 ianuarie 2020, 13:20 Realitatea moldovenească views 5217

Copii de aur sau despre cît costă nașterea în Republica Moldova

De la 1 ianuarie 2020, indemnizația unică la naștere a fost majorată pînă la 8 299 de lei, adică cu 388 de lei mai mult.

Dar cît costă, în general, să naști în Republica Moldova? Prețurile diferă în funcție de unde vrei să naști. Totuși, în instituțiile de stat asta este gratis. Vei achita pentru produsele din bagajul din maternitate.

Nașterile în instituțiile de stat sînt gratis, pentru că toate cheltuielile sînt acoperite de către Casa Națională de Asigurări în Medicină. Chiar dacă nu ai primă de asigurare medicală, gravidele o primesc gratuit.

În instituțiile private, nașterea, fie naturală sau prin cezariană, costă de la 15 de mii de lei, iar în unele instituții ajunge și la 30 de mii de lei. Aici se include analgezia epidurală, spitalizarea, medicamente, investigații, setul cu cele necesare pentru mamă și copil.

Dacă vrei să naști în spitalele de stat, trebuie să pregătești bagajul pentru tine și pentru bebeluș. S-ar putea ca multe lucruri necesare să le ai deja și să nu mai fie nevoie să le cumperi, însă va fi nevoie să cumperi lucruri pentru bebeluș.

nasyi

Bagajul pentru maternitate poate fi făcut în funcție de necesitățile tale. Ai putea să-ți iei un halat, ciupici, lenjerie de schimb și lucruri de igienă personală, scutece pentru adulți, absorbante, îmbrăcăminte pentru naștere, haine pentru bebeluș, scutece, biberon, medicamente pentru colici și alte lucruri, scrie noi.md cu referire la moldova.org.

Screen-Shot-2020-01-16-at-5.56.04-PM

Sursa: Facebook/Ask a MomEste important de menționat că în instituțiile de stat se mai practică „mulțumirile”, iar nașterea ar putea fi cu plată și nu gratuită așa cum prevede legea.

Screen-Shot-2020-01-16-at-5.58.26-PM

Sursa: Facebook/Ask a MomPe grupurile de mămici și de femei se discută despre cît trebuie să achiți unui medic pentru asistarea la naștere. Remunerările variază și pot ajunge chiar și la cîteva sute de euro sau se pot rezuma la cîteva sute de lei.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

copii , nastere

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1529
Populația:
224 locuitori

Grimeşti este un sat din cadrul comunei Bogdăneşti, raionul Briceni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 224 de oameni. Prima atestare documentară a satului Grimeşti, cu numele Grămeşti, din ţinutul Hotin, datează din aprilie 1529.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.