27 ianuarie 2020, 15:18 Realitatea moldovenească views 4982
Învinuirile oficiale aduse lui Plahotniuc, Usatîi și Platon în Rusia (Doc)
27 ianuarie 2020, 15:18 Realitatea moldovenească views 4982

Învinuirile oficiale aduse lui Plahotniuc, Usatîi și Platon în Rusia (Doc)

Portalul scheme.md a intrat în posesia unui document emis de Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse. În actul care reprezintă aducerea învinuirii oficiale cetățeanului Grigoriev Alexandr Iurievici, este menționat dosarul penal nr. 316712 în cadrul căruia figurează Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi.

Potrivit actului de învinuire semnat de maiorul de justiție Abramenco K.I., Platon, Plahotniuc și Usatîi sînt figuranți în unul dintre dosarele de spălare a banilor rusești și tranzitul lor spre Europa prin canalul asigurat de aceștia în Republica Moldova.

În document se spune că schema de tranzitare a banilor prin Moldova a început să funcționeze încă în iunie 2013, după ce Platon Veaceslav, avînd înțelegere prealabilă cu mai mulți complici din Rusia, s-a adresat pentru protecție lui Vladimir Plahotniuc, care avea o influiență mare în Republica Moldova. Instrumentul de bază folosit în schemă a fost banca Moldinconbank. Ulterior, se arată în document, după ce au reușit cateva „tranzacții reușite", Plahotniuc și Platon în complicitate cu influentul cetățean rus Korkin A.G. au început să presteze serviciile criminale la o scara mai largă, iar tot mai mulți business-mani ruși au recurs la schema asigurată de Platon și Plahotniuc, care între timp au reușit să mărească numărul instituțiilor financiare implicate în tranzitul de bani.

Un loc aparte în schema retragerii banilor din Rusia îl are, potrivit anchetatrilor ruși, Renato Usatîi. Despre acesta în document se scrie că ar fi personajul care, reprezentînd interesele oamenilor de afaceri din jurul RJD, în complicitate cu Plahotniuc și Platon organiza retragerea banilor din Rusia prin coridorul Moldovenesc. Banii erau obținuți în mod ilicit prin intermediul firmelor-căpușe care aveau încheiate contracte cu RJD.

Documentul semnat la data de 9 decembrie 2019, abundă în denumiri de întreprinderi, firme, bănci și instituții bancare implicate în schema numită ulterior de presă laundromatul rusesc.

Anterior pe unul dintre canalele de telegram din Republica Moldova, despre care sursa citată spune că i-ar aparține lui Mark Tcaciuk, a apărut un fragment din documentul pe care Scheme.MD l-a obținut din alte surse și l-a publicat astăzi integral.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
1737 locuitori

Bălăşeşti este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bălășești și Sloveanca. Localitatea se află la distanța de 30 km de oraşul Sîngerei şi la 120 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1737 de oameni. Satul Bălășești a fost menționat documentar în anul 1602.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.