23 mai 2020, 13:00 Realitatea moldovenească views 3418
Care sînt avantajele și dezavantajele învățămîntului online în Moldova?
23 mai 2020, 13:00 Realitatea moldovenească views 3418

Care sînt avantajele și dezavantajele învățămîntului online în Moldova?

Învățămîntul online în Moldova are un șir de avantaje și dezavantaje, iar pe viitor trebuie să ne gîndim cum să reducem efectele negative ale acestuia.

O astfel de opinie au exprimat mulți intervievați ai portalului Noi.md.

Astfel, doctorul în arhitectură, Tatiana Buimistru, docent la Universitatea Tehnică din RM, crede că învățămîntul online este un stres pentru studenți și profesori. Dar nu este rațional să-l excludem total din proces.

"Este bine pentru desfășurarea lecțiilor. Acestea pot fi înregistrate odată pentru 2-3 universități, și renovate ulterior. E bine pentru control în timpul examenelor. Dacă apare o situație care se cere elucidată, întotdeauna poate fi verificată înregistrarea. Însă lecțiile practice, în special la disciplinele de creație, e foarte dificil să le faci online", a menționat ea.

Mulți dintre respondenții Noi.md cred că T.Buimistru ar putea avea dreptate, dar numai cu referire la învățămîntul post-universitar. Iar cel școlar și universitar, în opinia majorității, ar trebui să fie tradițional.

În concluzie putem spune că cel puțin în viitorul apropiat în Moldova învățămîntul online va duce la reducerea calității cunoștințelor și va aprofunda inegalitatea socială. Dar deja azi trebuie să cugetăm asupra problemei reducerii urmărilor negative ale unei posibile situații de forță majoră (guvernul promite să deschidă școlile la 1 septembrie, însă unii specialiști spun că în toamnă ne așteaptă un nou val de pandemie a coronavirusului).

Probabil, deja acum ar trebui să purcedem la corectarea curriculumurilor, modificarea criteriilor de apreciere, stabilirea regulilor de efectuare a testelor, examenelor și colocviilor online, și a cerințelor față de elevi și pedagogi.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

online , învăţămînt

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1777
Populația:
476 locuitori

Frumuşica este un sat din cadrul comunei Călugăr, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Fălești și la 134 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 476 de oameni. Satul Frumuşica a fost menționat documentar în anul 1777.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.