30 iulie 2020, 11:00 Realitatea moldovenească views 4149
Nu va exista o amnistiere generală: ”Dacă instanța va decide, statul va restitui banii”
30 iulie 2020, 11:00 Realitatea moldovenească views 4149

Nu va exista o amnistiere generală: ”Dacă instanța va decide, statul va restitui banii”

După decizia Curții Constituționale (CC) parlamentul a revizuit bariera minimă a amenzilor, care au ca scop oprirea pandemiei de coronavirus.

Din punctul de vedere al juriștilor, amenzile excesive încălcau drepturile cetățenilor la o jurisdicție echitabilă și contraveneau principiului, conform căruia imixtiunea în drepturile fundamentale ale omului cere o justificare juridică mai exactă. La început, nici populația, nici chiar puterea executivă nu înțelegea ce este permis și ce – nu. În rezultat, un șir de persoane care se consideră nevinovate au pierdut bani, iar instanțele de judecată s-au confruntat cu un flux interminabil de plîngeri privind procesele verbale întocmite.

Însă amnistierii generale, așteptate de experți, nu i-a fost dat să fie: nimeni nu a eliberat cetățenii și agenții economici de pedepsele deja aplicate. Mai mult, persoanele care încalcă măsurile anti-coronavirus continuă să fie trase la răspundere. Săptămînal, pentru nerespectarea restricțiilor se aplică sute de amenzi, iar numărul total al sancțiunilor de la începutul pandemiei a trecut de patru mii. Totuși, după modificarea legislației, oamenii au posibilitatea să insiste asupra revizuirii mărimii sancțiunii administrative. În același timp, juriștii îi îndeamnă să aștepte primul precedent, pentru a vedea pe ce cale va păși practica judiciară în această categorie de litigii.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

amenda , coronavirus , Amnistierea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1643
Populația:
482 locuitori

Drojdieni este un sat din cadrul comunei Şişcani, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Nisporeni și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 482 de oameni. Satul Drojdieni afost menționat documentar în anul 1643.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.