15 august 2020, 12:00 Realitatea moldovenească views 3378
Noua versiune a Constituției: de ce avem nevoie de ea și pe cînd să o așteptăm?
15 august 2020, 12:00 Realitatea moldovenească views 3378

Noua versiune a Constituției: de ce avem nevoie de ea și pe cînd să o așteptăm?

La prima ședință a Comisiei pentru reforma constituțională, convocată zilele trecute la președinție, a fost discutată vasta agendă, care stă în fața celor ce vor elabora noua redacție a Legii supteme.

În deceniul din urmă, au avut loc destule cazuri de interpretare libertină sau extinsă a Constituției, precum și de folosire a Curții Constituționale (CC) pe post de instrument politic, fapt care se solda cu situații de criză. Membrii comisiei, din care fac parte constituționaliști consacrați, reprezentanți ai cercurilor științifice și ai societății civile, trebuie să pregătească un pachet de amendamente, menite să renoveze domeniul constituțional.

Se va ține cont de inițiativele sonorizate de politicieni și societate pe parcursul ultimilor ani: de la soluționarea problemei transfugilor politici și restricționarea cetățeniei duble pentru demnitarii de rang înalt la reducerea numărului de deputați, concretizarea atribuțiilor și a statutului CC. Urmează a fi revizuite un șir de decizii ale CC, care au depășit cadrul constituțional sau competența autorității de jurisdicție constituțională. Se preconizează, că elaborarea pachetului de amendamente va dura aproape un an, iar întregul proces poate dura în jur de 2,5 ani.

Majoritatea experților, a personalităților publice și politice cad de acord, că Constituția adoptată mai bine de un sfert de secol în urmă necesită o îmbunătățire și o adaptare la realitățile zilei. Și dacă unii comentatori cred că urmează a fi revizuite doar o parte dintre articolele Legii supreme, alții propun adoptarea unei noi Constituții a țării.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

constitutie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1524
Populația:
340 locuitori

Ruseştii Vechi este un sat din cadrul comunei Ruseştii Noi, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Ialoveni și la 29 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 340 de oameni. Satul Ruseştii Vechi a fost menționat documentar în anul 1524.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.