04 octombrie 2020, 14:00 Realitatea moldovenească views 4066
Nucile strînse de pe marginea drumului, sursă de venit în plus pentru oameni
04 octombrie 2020, 14:00 Realitatea moldovenească views 4066

Nucile strînse de pe marginea drumului, sursă de venit în plus pentru oameni

Nucile strânse de pe marginea drumului pot fi o sursă de venit în plus pentru oamenii de la țară. În aceste zile, furnicare de oameni pot fi văzute pe marginea traseelor naționale scuturând copacii și adunând nucile, ca mai apoi, miezul acestora să fie vândut sau utilizat la gătit. Unii oameni spun deschis că vor vinde miezul, alții se feresc să recunoască acest lucru.

„Am venit de la Moscova, din cauza carantinei am rămas, iar acum, vom duce câteva oaspeților. Acolo avem rudele noastre, ne-au rugat să le aducem nuci grecești, în Moldova sunt foarte bune nucile".

În această perioadă, pe drumurile naționale pot fi întâlniți zeci de oameni care, înarmați cu cârlige, culeg de zor nucile. Anul acesta avem mai puține, dar mai bune, spun culegătorii.

„Uscăciunea asta, mai puține, dar mai bune. Nu-s stricate, anii trecuți, toată vremea, negre, dar anul acesta, mai bune sunt".

Femeia spune că adună nucile pentru miezul lor care este nelipsit din prăjiturile cu care își răsfață copiii.

„Eu dacă strâng vreo 5 kilograme de miez, să am pentru toată iarna să coc. Asta fac pentru copturi, la copii, dar de vânzare, nu. Nu sunt de vârsta asta care de vânzare".

Pentru mulți, nucile reprezintă o sursă de venit în plus, mai ales atunci când cheltuielile sunt mari, iar veniturile tot mai mici.

„Ei, mare venit, dar tot oleacă este. Cu pensia noastră, 1800 de lei".

Potrivit Inspectoratului Ecologic de Stat, culesul nucilor trebuie să se facă fără afectarea vegetației și cu acordul administrației locale. În caz contrar, acțiunile pot fi pedepsite contravențional.

Sursa: tv8.md

Cuvinte cheie:

nuci , venit

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1546
Populația:
387 locuitori

Coşeni este un sat din cadrul comunei Negurenii Vechi, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 42 km de orașul Ungheni și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 387 de oameni. Satul Coșeni a fost menționat documentar în anul 1546.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.