04 decembrie 2012, 11:22 Realitatea moldovenească views 5932
04 decembrie 2012, 11:22 Realitatea moldovenească views 5932

În Moldova se înregistrează cele mai mari cheltuieli pentru hrană printre țările europene


Foto: mpinteractiv.ro 

În Republica Moldova se înregistrează unul dintre cei mai mari indici de cheltuieli pentru alimente în structura cheltuielilor de consum printre țările europene.

Ponderea cheltuielilor locuitorilor Moldovei pentru produse alimentare, inclusiv băuturi răcoritoare, este de 42,5% în totalul cheltuielilor de consum și cu acest indice Moldova ocupă locul 34 în clasament, care include 36 de țări europene, depășind doar Kazahstanul și Ucraina, unde pentru hrană se cheltuie și mai mult. Acestea sînt datele unui studiu efectuat de experții RIA Rating, pe baza celor mai recente date statistice ale organizațiilor din diferite țări ale Europei.

Potrivit ratingului, cel mai mult pentru hrană cheltuie locuitorii Ucrainei, care s-a plasat pe ultimul loc, cu ponderea cheltuielilor pentru produse alimentare pînă la 51,3%.

Rusia este pe locul 30 în clasament cu cifra de 29,5%. România se situează pe locul 29, cu 29,1%.

Liderul clasamentului este una dintre cele mai prospere țări ale Europei – Luxemburg. În medie, un locuitor al Luxemburgului alocă produselor alimentare, potrivit rezultatelor din anul 2011, doar 8,5% din cheltuielile sale. Pe locul doi se clasează Marea Britanie și Austria, cu 9 și 10 procente din cheltuielile pentru alimentație.

Ponderea cheltuielilor pentru produsele alimentare este unul dintre indicatorii nivelului de trai.

În statele cu populație bogată și cu un nivel de viață ridicat, ponderea cheltuielilor pentru produsele alimentare este, de obicei, scăzută. Pentru asigurarea unui regim echilibrat de alimentare aici se cheltuie doar a zecea parte din bugetul familiei, iar restul este pentru haine, tehnică, odihnă și recreare, medicina cu plată și ridicarea nivelului de educație.
 

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

preţ , alimentatie , Europa , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1785
Populația:
62 locuitori

Meşeni este un sat din cadrul oraşului Iargara, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Leova și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 62 de locuitori. Satul Meșeni a fost menționat documentar în anul 1785.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.