26 martie 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 2028
Grosu: ”Noi nu o să permitem ca cineva să se joace cu securitatea oamenilor”
Foto: ipn.md
26 martie 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 2028

Grosu: ”Noi nu o să permitem ca cineva să se joace cu securitatea oamenilor”

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, spune că va solicita mai multe informații despre motivul pentru care Ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Lilian Darii, a fost convocat în această seară la Ministerul rus de Externe.

Speakerul a declarat la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova că cetățenii Republicii Moldova sînt liberi să protesteze, însă este nevoie de o verificare pentru a vedea dacă acțiunea de protest din fața Ambasadei Ruse de la Chișinău nu a fost o provocare, transmite moldovenii.md cu referire la replicamedia.md.

„Ministerul Afacerilor Interne, forţele de ordine, e bine să ne spună ce a fost acolo, în detalii, ce fel de protest a fost. Trebuie să fim foarte atenţi, pentru că avem două realităţi. Pe de-o parte a protesta e ceva firesc în societatea noastră, protestează lumea şi în faţa Preşedinţiei, şi Parlamentului şi a altor instituţii.

Şi mai avem şi o altă realitatea, tot felul de provocatori şi încercări de a destabiliza situaţia. Tocmai de aceasta şi spuneam că trebuie să vedem cine sînt organizatorii. Sincer nu cunosc, dar o să solicit informaţii să înţelegem foarte bine ce ea fost acolo”, a declarat Igor Grosu în platorul TVR Moldova.

Şeful Legislativului a menţionat că exercitarea dreptul de a protesta este o acţiune liberă în Republica Moldova. Totuşi autorităţile de la Chişinău sînt vigilente şi urmăresc ca protestele să nu genereze pentru a destabiliza situaţia şi aşa tensionată în Republica Moldova.

„Dreptul de a protesta este al cetăţenilor, atît timp cît este exercitat într-un cadru legal care nu aduce prejudicii ordinii publice şi nu instigă la diverse acţiuni de distabilizare a situaţiei.

Toţi cei care încearcă să distabilizeze situaţia, să provoace, să vină cu tot felul de mesaje de instigare, în contrapunere a refugiaţilor ucrainei cu cetăţenii R. Moldova sînt foarte atent monitorizaţi de organele competente, iar cei care direct sfidează legea şi instigă, cheamă la destabilizări şi aşa mai departe, în raport cu aceste persoane PCCOCS-ul s-au autosesizat.

Noi nu o să permitem ca cineva să se joace cu securitatea oamenilor. Aici o să se intervină foarte hotărît în raport cu astfel de persoane”, a spus Igor Grosu.

Amintim că vineri, 25 martie, Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova Lilian Darii a fost convocat la Ministerul de Externe al Rusiei pentru a da explicații în legătură cu o manifestație care a avut loc o zi mai devreme în fața Ambasadei Ruse de la Chișinău.

Diplomatului i-a fost înmînată şi o notă de protest după ce la sediul Ambasadei ruse la Chişinău, un grup de protestatari au organizat o acțiune de susţinere a Ucrainei şi au înscenat spînzurarea unei păpuşi, care semăna cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Ministerul rus de Externe a declarat că participanţii au avut slogane insultătoare şi au întreprins acţiuni inacceptabile.

MAEIE a confirmat ulterior convocarea ambasadorului Lilian Darii la Ministerul rus al Afacerilor Externe. Purtătorul de cuvî nt al MAEIE, Daniel Vodă, a reiterat că legislația Republicii Moldova garantează drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Sursa: replicamedia.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
36 locuitori

Mocreachi este un sat din cadrul comunei Hîrtop din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Grigoriopol și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Mocreachi alcătuia 36 de oameni în anul 2000. Satul Mocreachi a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.