28 august 2015, 14:22 Personalități views 14303
Dan Lîsîi - tânărul care aplică în Moldova experienţa medicală acumulată în Franţa
Foto: timpul.md
28 august 2015, 14:22 Personalități views 14303

Dan Lîsîi - tânărul care aplică în Moldova experienţa medicală acumulată în Franţa

Dan Lîsîi provine dintr-o familie de medici. Când a venit timpul să-şi aleagă facultatea, nu s-a gândit mult unde să-şi depună actele. A absolvit Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu", după care a plecat în Franţa, unde şi-a continuat studiile. Cum este văzut sistemul medical de la noi de medicul moldovean şcolit peste hotare, aflaţi din materialul realizat în cadrul Campaniei „Europa în Ţara mea", lansat de postul public de televiziune Moldova 1.

Dan Lîsîi a făcut rezidenţiatul la Limoges, Franţa, iar specializarea în neurochirurgie stereotactică şi tratamentul durerii la Lille, un oraș francez din nordul țării.

După șapte ani de rezidențiat în Franța, el a revenit în Republica Moldova. Acum, Dan Lîsîi este director adjunct și medic neurochirurg la Spitalul Feroviar Central din Chișinău și neurochirurg şi cercetător ştiinţific la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie.

„Teoria pe care am învățat-o aici, am îmbinat-o cu practica de acolo. Medicul se simte cheia sau figura centrală în procesul de tratament al pacientului și este un sistem foarte democratic, cu șanse egale pentru fiecare pacient, indiferent de starea pacientului, vârsta lui, etnie sau religie. Această multitudine de factori ajută doctorul să fie util pacientului", spune Dan Lîsîi.

El a explicat că lucrurile pe care le întâlnim în Moldova la fiece pas, în Europa le vedem mai rar. „În Europa nu vei vedea oameni nesatisfăcuți de acest sistem medical, deși sunt, de obicei, binevoitori, deschiși pentru a fi ajutorați. Ei își dau seama de calitatea unui act medical care durează, nu poate fi foarte rapid, ei sunt pacienți în adevăratul sens al cuvântului, ascultă sfatul medicului, chiar dacă au multe întrebări. Din păcate, la noi, deoarece avem un sistem neorganizat, pacienții își caută propriile pârghii ca să poată ajunge la un medic bun", remarcă neurochirurgul.

„Reformele trebuie făcute de cei care cunosc cum trebuie să existe un sistem. Medicii noștri au o calitate de elită. Un medic, dacă să își poată exercita meseria și să nu fie dependent de grijile cotidiene, trebuie să aibă un salariu decent. Aici e marea problemă, deoarece statul nu oferă un astfel de salariu medicilor, ne lasă în voia soartei și ne face să depindem de acel ajutor pe care ni-l oferă pacienții, ceea ce stimulează corupția. Aș vrea ca în Moldova calitatea medicului să fie foarte distinctă, ca să fie foarte dificil să ajungi să obții o diplomă în acest domeniu, așa precum este în Franța. Or, la noi se „produc" doctori în calități enorme și de aceea noi începem să „exportăm", a menționat Dan Lîsîi în cadrul Campaniei „Europa în Țara mea".

Directorul adjunct al Spitalului Feroviar Central este de părere că e foarte bine să capeți o experiență peste hotare, „e inevitabil, mai ales în situația în care suntem noi, statul nostru nu poate să ne ofere aceste oportunități. Este absolut normal să pleci, să capeți o experiență unică și să revii în țară, bineînțeles, dacă ai interesul să revii".

„Îmi doresc o Moldovă cu oameni frumoși, o Moldovă cinstită, în care fiecare își merită pâinea pe care o are, să fii corect cu tine, cu cei din jur și să îi respecți pe alții. Cred că acestea sunt calitățile principale europene", a menționat în încheiere Dan Lîsîi.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , personalitati , medic

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1654
Populația:
1021 locuitori

Năpădeni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Năpădeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 51 km de orașul Ungheni şi la 87 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1021 de oameni. Satul Năpădeni a fost menționat documentar în anul 1654.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.