29 februarie 2016, 10:53 Personalități views 4308
Veta Ghimpu-Munteanu își sărbătorește cea de-a 60-a aniversare
29 februarie 2016, 10:53 Personalități views 4308

Veta Ghimpu-Munteanu își sărbătorește cea de-a 60-a aniversare

Cîntăreața Veta Ghimpu-Munteanu, solistă a Ansamblului etnofolcloric "Tălăncuța", redactor-prezentator în redacția muzică la Radio Moldova, Maestru în artă, își sărbătorește astăzi ce-a 60-a aniversare.

Veta Ghimpu-Munteanu s-a născut la 28 februarie 1956, în satul Paicu, raionul Cahul. A absolvit Institutul de Arte "Gavriil Musicescu", clasa de regie și actorie a profesorului Veniamin Apostol. Din anul 1980 este redactor-prezentator în redacția muzică la Radio Moldova.

În 1984 a devenit solistă a Ansamblului etnofolcloric "Tălăncuța". Este deținătoare a diplomei de gradul I la cel de-al doilea Festival Republican al dinastiilor de familie "Tezaur" (1986), precum și a diplomei de laureat al Festivalului "La vatra horelor" (1987). În 1990, obține premiul "Gheorghe Asachi" la Festivalul "Arta pentru copii" a Ministerului Învățămîntului Public, iar în 1993 – Premiul "Dacia" al Centrului Național de Creație Populară pentru propagarea folclorului în scenă și în emisiunile radiofonice.

De asemenea, este laureată a Festivalului "Maria Drăgan" pentru cea mai bună interpretare a cîntecului de leagăn și a Festivalului "Rapsozii Moldovei", Iași-Chișinău (1998).

Cu toate că a studiat clasa de regie și actorie, Veta Ghimpu-Munteanu interpretează în scenă și promovează la radio folclorul muzical românesc. De-a lungul carierei sale a realizat peste 500 de emisiuni de folclor, precum și 50 de portrete și interviuri cu interpreți de muzică populară și ușoară de pe ambele maluri ale Prutului. Este protagonista a două filme muzicale: "De cine dorul se leagă" și "Portret muzical", unde s-a produs în calitate de interpretă de cîntece-pop. A înregistrat patru CD-uri: "De cine dorul se leagă" (muzică etno și populară), "Sus, la-naltul cerului" (colinde și cîntece pascale), "Fir-ai, dorule, nebun" (muzică etno) și "Mai lin, dorule, mai lin" (muzică populară).

În 2009, Veta Ghimpu-Munteanu a editat monografia satului natal "Paicu – un sat din lunca Prutului de Jos", iar în 2012 – monografia Ansamblului etnofolcloric "Tălăncuța". În 2010, i s-a conferit titlul onorific "Maestru în Artă". În 2015, a fost distinsă cu premiul „Gheorghe Cincilei" al Ministerului Culturii în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media - pentru contribuţie remarcabilă la descoperirea şi readucerea în circuitul firesc de valori a doinei autentice, vocale şi instrumentale prin organizarea Festivalului „Doinei".

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

interpret , muzica , aniversarea , jubileu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
525 locuitori

Solnecinoe este un sat din cadrul orașului Camenca, din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Camenca și la 161 km de Chișinău. Populaţia satului Solnecinoe alcătuia 525 de oameni în anul 2000. Satul Solnecinoe a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.