07 martie 2016, 10:29 Personalități views 7963
S-a stins din viaţă Valerian Revenco
07 martie 2016, 10:29 Personalități views 7963

S-a stins din viaţă Valerian Revenco

La 5 martie 2016 s-a stins din viaţă Valerian Revenco, personalitate eminentă a vieţii social-politice din Republica Moldova, fost ministru al Muncii și Protecției Sociale (1999-2005), iar ulterior - ministru al Sănătății și Protecției Sociale.

Valerian Revenco s-a născut la 1 decembrie 1939 în orașul Bălți. După absolvirea Institutului de Stat de Medicină cu specializarea medic pediatru, el a lucrat în perioada 1962-1971 în calitate de medic pediatru, medic-șef al secției de pediatrie în raionul Rîșcani. Ulterior devine medic pediatru șef al orașului Bălți, după care ocupă funcția de șef-adjunct al Departamentului de personal și instituții educaționale din cadrul Ministerului Sănătății Publice.

În perioada 1971-1976 deține funcția de președinte al Comitetului Republican al Sindicatului Lucrătorilor din Domeniul Sănătății. Între 1976-1987 este șeful Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Comitetului executiv al municipiului Chișinău, iar din 1987 pînă în 1992 este șef al Departamentului de Protecție Socială și Protecție a Muncii al Consiliului Uniunii Sindicatelor din RSS Moldovenească.

Între anii 1992-1999 Valerian Revenco este viceministru și prim-viceministru al Muncii și Protecției Sociale. La 21 decembrie 1999 a fost numit ministru al Muncii și Protecției Sociale, iar în 2005 – ministru al Sănătății și Protecției Sociale, funcție pe care a deținut-o pînă în noiembrie 2005. A fost unul dintre cei mai longevivi miniștri din componența Guvernului Republicii Moldova.

Responsabilitatea faţă de domeniul încredințat, faţă de colectivele pe care le-a condus, omenia şi cumsecădenia - aceste calităţi s-au manifestat pe deplin în toată activitatea sa caracterizată prin slujire fidelă a cetățeanului, prin dăruire și devotament profesiei.

Pentru meritele sale de excepţie în domeniul managerial, capacităţi organizatorice deosebite, lui Valerian Revenco i-au fost acordate mai multe distincţii de stat, printre care ordinul „Gloria Muncii" și distincția supremă din stat - "Ordinul Republicii" (2005).

Prin talentul său de conducător și generozitatea, manifestate în procesul de exercitare a funcţiilor pe care le-a deținut, Valerian Revenco a influenţat benefic domeniile protecției sociale și sănătății din ţara noastră.

Exprimăm sincere condoleanţe familiei, rudelor, prietenilor şi tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Nicolae Timofti, Președintele Republicii Moldova
Andrian Candu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova
Pavel Filip, Prim-ministru
Stela Grigoraș, ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei
Ruxanda Glavan, ministru al Sănătății

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

moarte , ministru , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
38 locuitori

Măgura este un sat din cadrul comunei Pietrosu, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Fălești și la 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 38 de oameni. Satul Măgura a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.