02 iulie 2023, 12:30 Personalități views 14780
192 ani de la nașterea primului arhitect al Chișinăului Alexandru Bernardazzi (Foto)
02 iulie 2023, 12:30 Personalități views 14780

192 ani de la nașterea primului arhitect al Chișinăului Alexandru Bernardazzi (Foto)

În centrul Chișinăului, practic, la fiecare pas ne așteaptă întîlniri cu celebrul nostru compatriot, care i-a oferit Chișinăului talentul și sufletul său, proiectînd-l în calitatea sa de prim arhitect al orașului, oferindu-i un stil aparte, un șarm deosebit, spuneau alții chiar că e parizian, dar totuși irepetabil.

A fost cel mai strălucit reprezentant al dinastiei talentaților arhitecți italieni, deprinzînd frumosul artei arhitecturală de mic, de la 12 ani învață la Școala de Construcții Sanct Petersburg, absolvind-o în anul 1850. Devine primul arhitect al Chișinăului la vîrsta de doar 25 de ani, rămînînd în acest post timp de 22 de ani.

Pentru noi toți, dar în special pentru arhitecții moderni Alexandru Bernardazzi rămîne un exemplu al talentului, abnegației, puse în slujba profesiei și a orașului și locuitorilor acestuia. Clădirile proiectate de Alexandru Bernardazzi au devenit patrimoniu național. Alexandru Bernardazzi este autorul a peste 30 de edificii cu valoare monumental-arhitecturală din Chişinău şi a circa 20 din alte localităţi din Moldova. Printre cele mai cunoscute clădiri construite după proiectele lui Alexandru Bernardazzi se numără: Sediul Tribunalului Regional Chişinău (astăzi Administraţia Căilor Ferate din Moldova), Şcoala pentru Popor (astăzi Liceul „Prometeu"), Liceul de fete „Principesa Dadiani" (acum Muzeul Naţional de Arte Plastice), Turnul de Apă de lângă Universitatea de Stat, Biserica greacă „Sfîntul Pantelimon", clădirea Gării. Printre edificiile proiectate în țară se numără Biserica din piatră „Alexandr Nevski" de la Ungheni şi Conacul Manuc-Bey de la Hînceşti.

Deși s-a mutat cu traiul la Odesa, construind și acolo circa 50 de edificii, Chișinăul rămînea leagăn al sufletului său creator, așa încît în testament a lăsat cuvînt să fie înmormîntat la Chișinău.

Pentru merite deosebite lui A. Bernardazzi i-a fost conferit titlul de cetăţean de onoare al Chişinăului.

Alexandru Bernardazzi "a fost întruchiparea celor mai bune calităţi din acele vremuri. Viaţa lui, trăită în văzul public, a fost curată şi plină de generozitate; în inima lui ardea nestins flacăra entuziasmului pentru frumuseţea acestei lumi, flacără care scălda în lumină tot ce-l înconjura". (ziarul "Bessarabskaia Gazeta", necrologul oficial la moartea lui Alexandru Bernardazzi).

Una din străzile Chişinăului (fosta Cuznecinaia) poartă numele lui Al. Bernardazzi. Pe faţada casei unde a locuit (str. Sfatul Ţării colţ cu Bucureşti, cu numărul 23) şi pe cea a Capelei Liceului de Fete (azi Biserica Sf. Teodora de la Sihla) au fost instalate plăci comemorative. La Odesa, în clădirea Bursei Noi a fost instalat un bust de bronz (1900).

Cel mai frumos am comemora strălucitul arhitect Al. Bernardazzi, dacă am pune și noi suflet în acest oraș construindu-l, avînd un proiect cu o concepție arhitecturală unică, clară, de perspectivă, întru generații, frumos și trainic.

Cuvinte cheie:

arhitect , Chisinau , aniversarea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1902 locuitori

Popeştii de Jos este un sat şi comună din raionul Drochia. Popeştii de Jos este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 28 km de orașul Drochia și la 169 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1902 oameni. Satul Popeştii de Jos a fost menționat documentar în anul 1606.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.