19 ianuarie 2018, 12:00 Personalități views 11181
Roman Greenberg - campion mondial de box cu rădăcini moldovenești (Foto)
19 ianuarie 2018, 12:00 Personalități views 11181

Roman Greenberg - campion mondial de box cu rădăcini moldovenești (Foto)

Roman Greenberg s-a născut la 18 mai 1982 în or. Bălți, Republica Moldova. În prezent, el e campion mondial intercontinental la categoria grea în versiunea IBO.

Roman Greenberg s-a născut la 18 mai 1982 în or. Bălți, Republica Moldova, în familia lui Iosif și Tatiana Greenberg. În anul 1988, familia a emigrat în Israel. Bunicul lui, Ichil Greenberg, a fost luptător cunoscut în Basarabia, iar în anii de după război împreună cu bunica boxerului, Rima, a evoluat la circ în calitate de artist de circ. Tatăl său a fost boxer, discipol al antrenorului Emerit al Moldovei Boris Petuhov (1934-1995).

Primul său antrenor izraelian, Anatolie Porat, își amintește cum în anul 1993 la secția lui de box din orașul Kiryat Bialik, de lîngă Haifa, a venit un băiat înalt, subțire, cu ochi serioși. S-a dovedit destul de greu să poți vedea în el un viitor luptător-profesionist, la categoria grea. Dar era ceva anume în acel băiat și Porat a început să lucreze cu el individual. Băiatul s-a dovedit să aibă într-adevăr caracter. Putea răbda durerea, se putea ridica ca să persevereze. Pentru adolescent boxul era ceva serios, astfel practicîndu-l consecutiv, cu multă sîrguință.

La 15 de ani, deoarece printre cei de o vîrstă cu el, la categoria lui, în țară nu avea cu cine să lupte, lui Greenberg i s-a permis să lupte cu campionul Georgiei la categoria grea, în vîrstă de 26 de ani, Roman Bogaturia. Boxerul experimentat l-a trimis încrezător în knock-out în prima rundă pe tînărul său adversar. Aceasta a fost singura dată cînd Greenberg a fost trimis în knock-out. În anul 1997 el a cîștigat prima sa medalie de argint la Campionatul Mondial de Juniori, iar în 1999 el a devenit deja cel mai tînar campion al Israelului la categoria grea.

El a debutat în boxul profesionist în noiembrie 2001. În martie 2006 a cîștigat titlul de campion mondial, versiunea IBO, învingîndu-l pe Alexei Vasiliev, trimițîndu-l într-un knock-out tehnic în a șasea rundă.

Porecla lui e "Leul din Sion". Boxerul posedă limbile: ebraică, rusă, germană și engleză.

Pentru prima dată Greenberg a pierdut lupta împotriva lui Cedric Boswell, categorie supergrea, în august 2008, cauza fiind knock-outul tehnic din runda a doua. După această înfrîngere, Roman nu a mai ieșit în ring. În iunie 2009 el s-a plasat pe locul al 53-lea în clasament Organizației Internaționale de Box.

Angelo Dundee (celebrul antrenor american de box american, care a lucrat cu Muhammad Ali și alți sportivi) despre Roman Greenberg: "Greenberg are cele mai rapide mîini din categoria grea după Muhammad Ali".

În prezent, boxerul locuiește în Marea Britanie. Recordul său pe ringul de box profesionist: 27 victorii din 28 de lupte (18 cu knock-outuri). Jim Evans i-a fost manager și antrenor.

Sursa: locals.md

Cuvinte cheie:

campion , box , personalitati , sport

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1815
Populația:
526 locuitori

Iurievca este un sat din cadrul comunei Gradişte, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Cimișlia și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 526 de oameni. Satul Iurievca a fost menționat documentar în anul 1815 cu denumirea Gălbenița.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.