19 ianuarie 2018, 12:00 Personalități views 11196
Roman Greenberg - campion mondial de box cu rădăcini moldovenești (Foto)
19 ianuarie 2018, 12:00 Personalități views 11196

Roman Greenberg - campion mondial de box cu rădăcini moldovenești (Foto)

Roman Greenberg s-a născut la 18 mai 1982 în or. Bălți, Republica Moldova. În prezent, el e campion mondial intercontinental la categoria grea în versiunea IBO.

Roman Greenberg s-a născut la 18 mai 1982 în or. Bălți, Republica Moldova, în familia lui Iosif și Tatiana Greenberg. În anul 1988, familia a emigrat în Israel. Bunicul lui, Ichil Greenberg, a fost luptător cunoscut în Basarabia, iar în anii de după război împreună cu bunica boxerului, Rima, a evoluat la circ în calitate de artist de circ. Tatăl său a fost boxer, discipol al antrenorului Emerit al Moldovei Boris Petuhov (1934-1995).

Primul său antrenor izraelian, Anatolie Porat, își amintește cum în anul 1993 la secția lui de box din orașul Kiryat Bialik, de lîngă Haifa, a venit un băiat înalt, subțire, cu ochi serioși. S-a dovedit destul de greu să poți vedea în el un viitor luptător-profesionist, la categoria grea. Dar era ceva anume în acel băiat și Porat a început să lucreze cu el individual. Băiatul s-a dovedit să aibă într-adevăr caracter. Putea răbda durerea, se putea ridica ca să persevereze. Pentru adolescent boxul era ceva serios, astfel practicîndu-l consecutiv, cu multă sîrguință.

La 15 de ani, deoarece printre cei de o vîrstă cu el, la categoria lui, în țară nu avea cu cine să lupte, lui Greenberg i s-a permis să lupte cu campionul Georgiei la categoria grea, în vîrstă de 26 de ani, Roman Bogaturia. Boxerul experimentat l-a trimis încrezător în knock-out în prima rundă pe tînărul său adversar. Aceasta a fost singura dată cînd Greenberg a fost trimis în knock-out. În anul 1997 el a cîștigat prima sa medalie de argint la Campionatul Mondial de Juniori, iar în 1999 el a devenit deja cel mai tînar campion al Israelului la categoria grea.

El a debutat în boxul profesionist în noiembrie 2001. În martie 2006 a cîștigat titlul de campion mondial, versiunea IBO, învingîndu-l pe Alexei Vasiliev, trimițîndu-l într-un knock-out tehnic în a șasea rundă.

Porecla lui e "Leul din Sion". Boxerul posedă limbile: ebraică, rusă, germană și engleză.

Pentru prima dată Greenberg a pierdut lupta împotriva lui Cedric Boswell, categorie supergrea, în august 2008, cauza fiind knock-outul tehnic din runda a doua. După această înfrîngere, Roman nu a mai ieșit în ring. În iunie 2009 el s-a plasat pe locul al 53-lea în clasament Organizației Internaționale de Box.

Angelo Dundee (celebrul antrenor american de box american, care a lucrat cu Muhammad Ali și alți sportivi) despre Roman Greenberg: "Greenberg are cele mai rapide mîini din categoria grea după Muhammad Ali".

În prezent, boxerul locuiește în Marea Britanie. Recordul său pe ringul de box profesionist: 27 victorii din 28 de lupte (18 cu knock-outuri). Jim Evans i-a fost manager și antrenor.

Sursa: locals.md

Cuvinte cheie:

campion , box , personalitati , sport

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1644
Populația:
904 locuitori

Mănoileşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mănoileşti, Novaia Nicolaevca, Vulpești și Rezina. Satul Mănoilești este situat la o distanță de 9 km de orașul Ungheni și la 99 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 904 oameni. Satul Mănoilești a fost atestat documentar în anul 1644.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.