08 decembrie 2017, 09:35 Personalități views 6820
A decedat conducătorul legendarului „Joc”
08 decembrie 2017, 09:35 Personalități views 6820

A decedat conducătorul legendarului „Joc”

A decedat conducătorul Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „Joc", coregraful și omul de artă Vladimir Curbet.

Anunțul a fost făcut de consilierul prezidențial Corneliu Popovici pe pagina sa de Facebook.

„Cu profundă tristețe am aflat vestea că Maestrul Vladimir Curbet a plecat dintre noi în dimineața zilei de astăzi. Exprimăm sincere condoleanțe familiei și celor apropiați. Dumnezeu să-l odihnească și să-l așeze în dreapta Sa", a scris acesta.

Vladimir Curbet a fost maestru de balet moldovean. S-a născut la 5 decembrie 1930 în satul Susleni, Orhei. A deținut titlul de artist al poporului din URSS din 1981. A absolvit şcoala de muzică „Ştefan Neaga" din Chişinău în 1966.

În 1957 Vladimir Curbet e numit pedagog-repetitor, iar în 1958 conducător artistic şi prim-maestru de balet al Ansamblului Moldovenesc Academic de Stat de Dansuri Populare "Joc". Asimilîndu-şi organic arta muzicală şi coregrafică a oamenilor de la ţară, Vladimir Curbet a montat dansuri populare moldovenești în care păstrează specificul naţional al mişcărilor şi maniera autohtonă a interpretării.

Cu ansamblul „Joc" Vladimir Curbet a montat circa 50 de dansuri populare, adevărate spectacole de muzică, port şi dans popular, cu un nivel interpretativ înalt, atingînd o performanţă artistică fără pereche în lume. Dintre acestea se remarcă "Jocul ferarilor", "Brîul", "Bătuta", "Voiniceasca", "Haiduceasca", "Hora fetelor", "Mărunţica", "Crăiţele", "Moldoveneasca", "Ţărăneasca", "Răzăşeasca", "Hora mare". Realizări remarcabile: "Căluşarii", "Nunta moldovenească", "Mărţişor", suita "Bucuria", "Suita din Bugeac", "Suita din Carpaţi", duetele "La izvor", "La vie" ş.a. Sub conducerea lui Vladimir Curbet ansamblul "Joc" a obţinut un înalt nivel interpretativ, ceea ce i-a dat posibilitatea să concerteze des peste hotare.

Fiind cel de-al 13-lea conducător, a fost și cel mai bun, deoarece doar el a reușit să aducă "Joc"-ul în sufletele oamenilor și să le fure inimile.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

ansamblul Joc , personalitati , moarte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
5447 locuitori

Hîrbovăţ este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Hîrbovăţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 12 km de orașul Anenii Noi și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 5447 de oameni. Satul Hîrbovăț este menționat documentar în anul 1764.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.