08 decembrie 2023, 10:30 Personalități views 8115
Vladimir Curbet: viața eternă în dans
08 decembrie 2023, 10:30 Personalități views 8115

Vladimir Curbet: viața eternă în dans

Acum 6 ani a plecat în lumea celor drepți Omul-Artist, care a creat istoria dansurilor populare moldovenești. Pe 8 decembrie 2017, la vîrsta de 87 de ani, a murit Vladimir Curbet.

Întreaga noastră țară, dar în primul rînd, familia a suferit o pierdere extrem de mare. A plecat în neființă acel, care a înscris pagini de aur în istoria culturii naționale a dansului moldovenesc, care a înțeles profunzimea sufletului poporului moldovenesc și a dansurilor sale, pe care le-a întrupat pe deplin cu o măiestrie de netăgăduit în arta sa coregrafică inegalabilă.

Întreaga țară este profund marcată de pierderea suferită. Golul lăsat de pierderea Domniei Sale este incomensurabil. Vladimir Curbet a fost remarcabil în primul rînd ca Om, dedicîndu-se în totalitate familiei și activității de creație. Coregraf, profesor, organizator, folclorist, publicist - a excelat în toate. A condus legendarul Ansamblul Naţional Academic de Dansuri Populare "Joc" circa 50 de ani.

A întreprins o mulțime de expediții folclorice prin orașele și satele Moldovei, a strîns materiale folclorice unice. Realizînd aranjamentele sale coregrafice, talentatul coregraf a pus în evidență rădăcinile populare ale dansului. Stilizîndu-le le-a dat o nouă viață, creînd spectacole unice de dans, memorabile prin entuziasmul și luminozitatea lor, care oglindeau, pe deplin sufletul și năzuințele poporului moldovenesc, asigurîndu-le audiență largă.

Însăși istoria Moldovei a rămas imprimată pe vecie în dansurile, shițele și fanteziile coregrafice, de o rară frumusețe, cu tematica folclorului moldovenesc, create de maestru. Aceasta e moștenirea neprețuită, pe care ne-a lăsat-o Domnia Sa, nouă, urmașilor săi – capodopere coregrafice recunoscute ale dansului moldovenesc, domeniu căruia Vladimir Curbet i-a dedicat întreaga sa viață.

Contribuția la Vladimir Curbet în domeniul culturii naționale a fost înalt apreciată. El s-a învrednicit de-a lungul întregii sale activități de creație cu numeroase titluri, ordine, premii prestigioase: Artist al Poporului din URSS, Laureat al Premiului de Stat al URSS, Artist al Poporului Republicii Moldova, Cavaler al Ordinului Republicii Moldova etc.

Fie ca Dansul lui Vladimir Curbet să cunoască ca și Domnia Sa Eternitatea și fie ca creația întregii sale vieți să perpetueze în coregrafiile sale nemuritoare: "Joc", "Sîrba", "Brîul", "Bătuta", "Bucuria", „Carpații", „Sărbătoreasca", „Bătuta", „Mărunțica", „Hora de sărbătoare", „Răzeșească", „Drăgaica", „Jocul fierarilor ", "Tărăneasca", spectacolele populare „Călușarii", „Nunta moldovenească", „Miorița", „Mărțișor", tablourile coregrafice „Hora mare", „La vatra jocului străbun", duetele „La izvor", „Pe podgorii" ș. a.

Cuvinte cheie:

ansamblul Joc , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1659
Populația:
2867 locuitori

Ţînţăreni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ţînţăreni și Creţoaia. Satul Țînțăreni este situat la o distanță de 10 km de orașul Anenii Noi și la 33 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2867 de oameni. Prima atestare a satului Ţînţăreni a fost în 1659 (cu numele de Luțeni).

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.