16 ianuarie 2018, 09:30 Personalități views 17129
14 oameni de cultură au fost premiați de Ziua Națională a Culturi
16 ianuarie 2018, 09:30 Personalități views 17129

14 oameni de cultură au fost premiați de Ziua Națională a Culturi

14 oameni de cultură care s-au făcut remarcați prin creațiile lor pe parcursul anului trecut au fost premiați luni, 15 ianuarie, la Gala premiilor anuale în domeniul culturii, ediția 2018, organizată cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, transmite IPN.

Prezent la Gală, premierul Pavel Filip a spus că Ziua Națională a Culturii, marcată odată cu ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, este un prilej de a reflecta asupra fenomenului cultural din Republica Moldova, dar și de a transmite un mesaj de recunoștință, prețuire și încurajare tuturor creatorilor de frumos. Prim-ministrul a spus că Executivul va întreprinde eforturi în continuare pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și de remunerare a celor care activează în domeniu.

Monica Babuc, ministra educației, culturii și cercetării a ținut să menționeze că actualmente, bunătatea din poeziile lui Eminescu lipsește oamenilor tot mai mult. „Cu cât mai multe gadgeturi apar cu atât mai puțină bunătate avem. Poate că ca să o suplinim ar trebui să ne aplecăm tot mai mult asupra creației poetului nepereche, dar și asupra creațiilor tuturor oamenilor din cultură care asta fac, aduc în viața noastră bunătate", a spus Monica Babuc.

Premiul Constantin Stere în domeniul literaturii ex-equo a fost decernat lui Dumitru Crudu – scriitor, poet și dramaturg; Premiul Emil Loteanu în domeniul cinematografiei – regizoarei Violeta Gorgos. Premiul Spiridon Mocanu în domeniul coregrafiei – lui Grigore Radu, conducătorul ansamblului de dansuri populare „Codrenii" din Călărași; Premiul Ștefan Ciobanu în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei – Elenei Iliescu, directoare a muzeului raional de istorie și etnografie din Telenești; Premiul Ion Madan în domeniul biblioteconomic și bibliografic – Anei Moțmanova, directoare a Bibliotecii evreiești, Centrul Cultural „Iţic Mangher", Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu".

De premii s-au mai învrednicit: Mihai Ciobanu, cîntăreț de muzică populară, artist al poporului – Premiul Isidor Burdin în domeniul patrimoniului imaterial; Premiul Gheorghe Cincilei în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media i-a revenit Nataliei Moraru Vasilcău, moderatoare de programe muzicale, Compania „Teleradio Moldova"; Premiul Alexandru Fetco pentru cel mai bun manager în domeniul culturii – Dianei Dicusarî, directoare a Centrului național de conservare și promovare a patrimoniului cultural imaterial; Premiul Mihai Grecu în domeniul artelor plastice – lui Emil Childescu, artist plastic; Premiul Gavriil Muzicescu în domeniul muzicii – lui Edgar, Marcel și Veaceslav Ștefăneț, membri ai Ansamblului de dansuri și cântece populare „Fluieraș"; Premiul Valeriu Cupcea în domeniul artei teatrale ex-equo – actorului Teatrului Național „Mihai Eminescu", Ghenadie Gâlcă; Premiul Valeriu Cupcea în domeniul artei teatrale ex-equo – actriței și regizoarei Teatrului „Geneza Art", Daniela Burlaca.

În cadrul evenimentului a fost adus și un omagiu personalităților din cultură care au plecat în nemurire în anul trecut.

Ziua Națională a Culturii este marcată anual la 15 ianuarie, începînd cu 2012.

Sursa: www.ipn.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1666
Populația:
728 locuitori

Floreşti este un sat din cadrul comunei Buciumeni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 728 de oameni. Satul Florești a fost menționat documentar în anul 1666.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.