01 mai 2018, 11:00 Personalități views 11817
Nagacevschi: E păcat să regreți ceea ce nu mai poți schimba (VIDEO)
01 mai 2018, 11:00 Personalități views 11817

Nagacevschi: E păcat să regreți ceea ce nu mai poți schimba (VIDEO)

„Nu există limite ale răului în politică”, o spune astăzi fostul fruntaș al PLDM, avocatul Vitalie Nagacevschi, la opt ani distanță de la plecarea sa din partid și din politică.

Membru de vază al echipei liberal-democrate în anii 2008-2010, Vitalie Nagacevschi susține că nu s-a reținut prea mult în politică pentru că planurile de a genera schimbările dorite au fost zădărnicite.

E păcat să regreți ceea ce nu mai poți schimba. A fost o decizie care îmi aparține. Sentimentul cu care am plecat a fost unul de amărăciune, un regret că nu s-a obținut ceea pentru ce m-am lansat în politică. Drept consecință am hotărît să mă retrag și să mă complac în ceea ce pot face mai bine. Din start am fost o echipă de calitate, însă, cu părere de rău, din cauza anumitor circumstanțe și anumitor lideri, această echipă s-a destrămat și oamenii de calitate au hotărît să se retragă.

Avocatura, un ”tărîm” mai sigur decît politica

În avocatură mă simt la mine acasă, pot să fac anumite previziuni. În ceea ce privește activitatea politică – ea este mult mai ingrată. „Afacerea mea” este avocatura, este ceea ce știu să fac și cred că o fac binișor.

Lecțiile însușite și momentele de cumpănă

Niciodată nu există limită la mai rău și politica este totuși arta imposibilului. Nu am spus-o eu, au spus-o alți gînditori. Deseori mergeam cu ochii închiși, deseori mergeam după intuiție. Unica problemă care m-a făcut să reevaluez situația a fost cînd unul dintre feciorii mei a fost bătut, iar altul a fost reținut. Aceste momente «m-au scuturat» un pic, dar în ceea ce mă privește, eu nu mă temeam să fiu încarcerat, eram pregătit pentru orice.

Despre revenirea în politică

Pe moment planuri de revenire în politică nu am. Dacă vor apărea anumite propuneri într-o anumită conjunctură politică, s-ar putea totuși. În acești ani au fot anumite discuții, dar nu propuneri concrete, deoarece fie că cei care purtau discuții nu ajungeau la o propunere finală, fie că eu le respingeam de la bun început.

Politica de astăzi, un business camuflat?!

Politica acum cred că a devenit ”mai vioaie” și a căpătat unele nuanțe de business. Este dusă în asemenea mod, că garantează un fel de stabilitate la nivel politic, însă nu-ți garantează securitatea la nivel economico-financiar. […] Admit că există anumite tendințe de a aplica legea pentru a lupta cu oponenții politici.

Vitalie Nagacevschi a fost agent guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului între anii 1997 și 2001. Din 2001 pînă în 2009, a activat ca avocat, cumulativ fiind președinte al Organizației Obștești „Juriștii pentru Drepturile Omului”. În 2009-2010, a fost deputat pe lista PLDM, iar în 2017, a fost ales în funcția de membru al Comitetului European pentru Prevenirea Torturii.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1768 locuitori

Hirişeni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Hirişeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 13 km de oraşul Teleneşti şi la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1768 de oameni. Satul Hirișeni a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.