10 noiembrie 2018, 13:00 Personalități views 16937
Dirijorul și violonistul Nicolae Botgros a devenit Doctor Honoris Causa al AȘM
10 noiembrie 2018, 13:00 Personalități views 16937

Dirijorul și violonistul Nicolae Botgros a devenit Doctor Honoris Causa al AȘM

Academia de Științe a Moldovei i-a conferit astăzi titlul academic de Doctor Honoris Causa dirijorului și violonistului Nicolae Botgros, directorul artistic şi prim-dirijorul Orchestrei naţionale de muzică populară „Lăutarii", relatează MOLDPRES.

Președintele AȘM, academicianul Gheorghe Duca a menționat că pe 29 octombrie, Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei, la recomandarea Secției științe socioeconomice, umanistice și arte, a decis să materializeze dovada recunoașterii din partea comunității științifice a meritelor prim-dirijorului Orchestrei Naționale de muzică populară "Lăutarii", maestrul Nicolae Botgros, care a avut o contribuție substanțială la dezvoltarea artei muzicale.

În Laudatio, prezentat cu ocazia conferirii înaltei distincții, academicianul Gheorghe Mustea a subliniat că Nicolae Botgros, personalitate emblematică a culturii naționale, s-a realizat pe multiple planuri: ca muzician polivalent, violonist virtuoz, aranjor și autor al multiplelor creații în stil popular, excelent dirijor și conducător de echipă artistică și nu în ultimul rînd – ca formator și director informal al unei școli originale în domeniul muzicii neo-tradiționale, bazată pe sinteza dintre arta orală și principiile profesionalismului muzical academic.

"Maestrul Nicolae Botgros a creat sute de partituri pentru orchestra de muzică populară, a înregistrat circa 400 de CD-uri cu cei mai valoroși interpreți din întreg spațiul romînesc, a tezaurizat și imortalizat în fondurile IPNA "Teleradio-Moldova" zeci de nestemate ale spiritualității muzicale autohtone, a animat din plin viața culturală, a susținut marile evenimente artistice în cadrul celor mai importante festivaluri și concursuri naționale și internaționale", a accentuat Gheorghe Mustea.

La rîndul său, compozitorul Constantin Rusnac a subliniat că Nicolae Botgros este o personalitate cu care R. Moldova se mîndrește și se va mîndri mulți ani înainte. "Este un artist care simte nu numai muzica populară, ci toată muzica în ansamblu, clasică, ușoară etc.", a mai spus Constantin Rusnac.

În continuare, în fața celor prezenți, Orchestra Națională de muzică populară "Lăutarii" în frunte cu Nicolae Botgros a susținut un concert.

Nicolae Botgros s-a născut la 25 ianuarie 1953, în satul Badicul Moldovenesc, Cahul. A făcut studii muzicale la Școala de cultură „Elena Sîrbu" din Soroca și Conservatorul „G. Musicescu" din Chișinău. A fost director artistic al Casei de cultură din Edineț, violonist în Orchestra „Mugurel", în Orchestra Ansamblului de dansuri populare „Joc". Din anul 1978 pînă în prezent este director artistic al Orchestrei Naționale de muzică populară „Lăutarii". Nicolae Botgros se numără printre puținii artiști răsplătiți pentru munca lor cît timp sunt în viață. Numele lui îl poartă Palatul de Cultură din Cahul, Colegiul de Arte din Soroca, Gimnaziul din s. Chioselia, Cantemir și Gimnaziul din satul Bădicul Moldovenesc, raionul Cahul.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

Nicolae Botgros , AŞM

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
1602 locuitori

Musteaţa este un sat şi comună din raionul Făleşti. Musteaţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 10 km de orașul Fălești și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1602 oameni. Satul Musteaţa a fost menționat documentar în anul 1490.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.