19 noiembrie 2018, 14:40 Personalități views 12568
Maestrul fotograf Nicolae Răileanu s-a stins din viață (FOTO)
19 noiembrie 2018, 14:40 Personalități views 12568

Maestrul fotograf Nicolae Răileanu s-a stins din viață (FOTO)

Cunoscutul fotograf Nicolae Răileanu, colaborator al Muzeului Național de Literatură ”Dimitrie Cantemir”, Maestru în Artă, s-a stins ieri din viață la vîrsta de 68 de ani.

S-a născut pe 3 decembrie 1950 în satul Cobusca Veche, raionul Anenii Noi. A studiat la Școala medie internat nr. 1 din orașul Chișinău.

A lucrat fotograf la Ministerul Afacerilor Interne din RSSM. De la 4 iunie 1975 și pînă la sfîrșitul vieții a lucrat în calitate de fotograf, apoi șef de laborator fotografic la Muzeul Național de Literatură ”Dimitrie Cantemir”.

În 2000, Nicolae Răileanu a fost decorat cu Medalia ”Mihai Eminescu”, iar în 2015 i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă”.

Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menționat că  Nicolae Răileanu a fost un cronicar al vieții literare și un adevărat maestru fotograf, care a adunat o arhivă de fotografii uriașă din viața scriitorilor.

Poetul Nicolae Popa a propus ca biroul în care a lucrat Nicolae Răileanu să fie transformat într-o  cameră de muzeu, fotografiile lui urmând să fie editate într-un album.

Sicriul cu corpul neînsuflețit al lui Nicolae Răileanu va fi depus astăzi, la ora 18.00, la Biserica ”Sfîntul Dumitru” din  sectorul Botanica al capitalei. Mîine, cei care l-au cunoscut își vor putea lua rămas bun de la regretatul fotograf mîine la Uniunea Scriitorilor din Moldova între orele 10.00 -12.00. Nicolae Răileanu va fi înmormântat în aceeași zi la Cimitirul ”Sfîntul Lazăr” din Chișinău.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

fotograf , moarte , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1793
Populația:
1193 locuitori

Dzerjinscoe este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Dzerjinscoe este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Dubăsari și la 43 km de Chișinău. Populaţia satului Dzerjinscoe alcătuia 1193 oameni în anul 2011. Satul Dzerjinscoe a fost menționat documentar în anul 1793 cu denumirea Carantin.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.