20 noiembrie 2018, 17:00 Personalități views 12457
Fotograful Nicolae Răileanu a fost petrecut pe ultimul drum (Video)
20 noiembrie 2018, 17:00 Personalități views 12457

Fotograful Nicolae Răileanu a fost petrecut pe ultimul drum (Video)

Fotograful Nicolae Răileanu, cel care a adunat în colecția sa un adevărat tezaur de imagini ale scriitorilor, a fost petrecut pe ultimul drum.

Ca să își i-a rămas bun de la cel care a imortalizat istoria literaturii noastre în imagini au venit rude, prieteni și cei care l-au cunoscut, cu toții într-un glas au spus că maestrul a fost un om de omenie care s-a dedicat trup și suflet meseriei.

”A fost un om de omenie, a fost un artist care și-a slujit cu demnitate vocația”, a spus Vasile Malanețchi, director general al Muzeului Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu. 

În ultimii ani, fotograful a început să sistematizeze și să digitalizeze întreaga colecție de poze, însă așa și nu a reușit să își ducă lucrul la capăt, iar potrivit lui Vitalie Ciobanu, această comoară trebuie să fie valorificată. 

”El este un cronicar al vieții literare din țara noastră, pentru că puteai să îți imagineți Uniunea Scriitorilor fără președintele ei, însă nu puteai să îți imaginezi Uniunea Scriitorilor fără fotograful ei Nicolae Răileanu. Eu cred că merită ca Uniunea Scriitorilor să se gîndească la organizarea unei expoziții de imagini foarte bine selectate din arhiva lui Nicolae Răileanu ca un omagiu postmortem”, a spus Vitalie Ciobanu. 

Potrivit lui Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, fotograful a fost un om al imaginii care a iluminat întreaga istorie al Uniunii Scriitorilor.

”Uniunea Scriitorilor a fost ca o a doua casă. El putea fi văzut aici, în atelierul lui, și sîmbăta și duminica și în zilele de sărbătoare. El a lăsat o arhivă uriașă de fotografii inedite, fotografii rare de care va trebui să avem grijă și să le valorificăm”, a mențioant Suceveanu. 

La rîndul său Mihai Poiată, scriitorul și prietenul răposatului fotograf a spus că din păcate acesta nu a avut susținere financiară pentru ași putea digitaliza întreaga arhivă, lucru de care în viitor ar trebui să se ocupe nu doar Uniunea Scriitorilor, dar și Ministerul Culturii pentru a păstra această comoară lăsată de maestru. 

”Uniunea scriitorilor, avînd un asemenea fotograf a avut și un mare noroc. Sper că ceea ce a reușit să digitalizeze, a structurat iar generaliile următoare să le poată valorifica”, a mai adăugat Poiată. 

Bunul său prieten, Vlad Ciumac a spus că acceptă cu durere în suflet moartea fotografului, iar ultimele cuvinte care i le-a spus la telefon au fost: ”Vlad, pînă aici a mers soldatul!”

”Cunoscutul fotograf Nicolae Răileanu, colaborator al Muzeului Național de Literatură ”Dimitrie Cantemir”, Maestru în Artă, s-a stins duminică din viață la vîrsta de 68 de ani.

S-a născut pe 3 decembrie 1950 în satul Cobusca Veche, raionul Anenii Noi. A studiat la Școala medie internat nr. 1 din orașul Chișinău.

A lucrat fotograf la Ministerul Afacerilor Interne din RSSM. De la 4 iunie 1975 și pînă la sfîrșitul vieții a lucrat în calitate de fotograf, apoi șef de laborator fotografic la Muzeul Național de Literatură ”Dimitrie Cantemir”.

În 2000, Nicolae Răileanu a fost decorat cu Medalia ”Mihai Eminescu”, iar în 2015 i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă”.

Nicolae Răileanu a fost înmormîntat la Cimitirul ”Sfîntul Lazăr” din Chișinău.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
397 locuitori

Dişcova este un sat din cadrul comunei Puţintei, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 22 km de oraşul Orhei şi la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1002 oameni. Satul Dișcova a fost menționat documentar în anul 1582.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.