24 mai 2019, 15:05 Personalități views 21177
Nicolae Glib a fost distins cu titlul onorific „Om Emerit”
24 mai 2019, 15:05 Personalități views 21177

Nicolae Glib a fost distins cu titlul onorific „Om Emerit”

Decretul privind conferirea titlului onorific „Om Emerit" interpretului Nicolae Glib va fi publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit decretului, distincţia i-a fost acordată lui Nicolae Glib, în semn de apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea artei muzicale, pentru succese remarcabile în activitatea de creație și contribuție substanțială la promovarea tezaurului folcloric național.

Nicolae Glib s-a născut pe 10 mai 1949, în satul Pepeni, raionul Sîngerei. În 1971 a absolvit Colegiul de muzică „Ştefan Neaga", iar în 1980 – Institutul de Arte „Gavriil Musicescu" (actualmente – Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice) din Chişinău.

De-a lungul carierei sale a înregistrat sute de piese, cele mai cunoscute fiind „Moldovean ca mine nu-i", „Băsmăluța", „Dragă mi-i vara la oi". A fost solist al orchestrelor de muzică „Mugurel", „Folclor", ,,Busuioc moldovenesc", ,,Lăutarii", precum şi al Orchestrei Ansamblului de dansuri populare „Joc".

Pentru succese remarcabile în activitate i s-a conferit titlul onorific „Artist Emerit" (1980) și Artist al Poporului (1990). În anul 1993 a fost decorat cu medalia „Meritul Civic", în 1996 – cu ordinul „Gloria Muncii", iar în 2010 – cu ,,Ordinul Republicii". Pentru prestația deosebită în domeniul muzicii populare și excelență de-a lungul carierei muzicale, în 2016, lui Nicolae Glib i-a fost acordat Premiul Național în domeniul culturii.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

personalitati , muzica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
638 locuitori

Haraba este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Haraba este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 119 km de Chișinău. Populaţia satului Haraba alcătuia 638 de oameni în anul 2011. Satul Haraba a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.