27 mai 2019, 17:10 Personalități views 3776
A murit scriitorul Petru Cărare
27 mai 2019, 17:10 Personalități views 3776

A murit scriitorul Petru Cărare

Reputatul scriitor Petru Cărare s-a stins din viață în această dimineață la vîsta de 84 de ani. Președintele Uniunii Scriitorilor din R. moldova, Arcadie Suceveanu a declarant că Petru Cărare a reușit prin opera sa, să scoată literature din tiparele ideologice.

Petru Cărare s-a născut la 13 februarie 1935, în satul Zaim, astăzi raionul Căușeni din Republica Moldova, într-o familie de țărani.

A absolvit Facultatea de Jurnalistică a Școlii Centrale Comsomoliste din Moscova (1956) și Cursurile superioare de literatură de pe lângă Institutul de Literatură "Maxim Gorki" din Moscova (1969).

În 1954-1955 a început să publice versuri lirice și satirice în ziarul „Tinerimea Moldovei", precum O călătorie prin rai, Seară de vară, O, leliță ș.a.

În 1967, fiind student la Moscova, și-a schițat primele scenete, iar peste doi ani a terminat prima variantă a comediei umbra Domnului, acceptată în 1970 și montată în regia lui Valeriu Cupcea la Teatrul Academic „A. S. Pușkin" din Chișinău.

În 1971, Cărare a fost numit director al Biroului de propagare a literaturii de pe lângă Uniunea Scriitorilor. În anul următor și-a publicat prima carte de proză, Zodia musafirului. Tot atunci a tipărit volumul de versuri satirice Săgeți, care nu a trecut cenzura și a fost retras la scurt timp din librării. Incidentul a fost atît de serios încît a provocat concedierea scriitorului, neadmiterea lui în nicio funcție timp de două decenii și expulzarea din Uniunea Scriitorilor.

În 1990 cartea Săgeți a fost reeditată, fiind completată cu versuri noi și fiindu-i modificat titlul în Săgeți. Carul cu proști și alte poeme.

În 1996, Cărare a fost devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Sursa: nordnews.md

Cuvinte cheie:

scriitor , personalitati , moarte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
433 locuitori

Slobozia-Măgura este un sat din cadrul comunei Bursuceni, raionul Sîngerei. Localitatea este situată la o distanţă de 41 km de oraşul Sîngerei şi la 109 km de oraşul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 433 de oameni. Satul Slobozia-Măgura a fost menționat documentar în anul 1803.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.