10 martie 2020, 11:30 Personalități views 3995
S-a stins din viaţă Artista Poporului Valentina Savițcaia
10 martie 2020, 11:30 Personalități views 3995

S-a stins din viaţă Artista Poporului Valentina Savițcaia

DOLIU: S-a stins din viaţă Artista Poporului Valentina Savițcaia, sora Tamarei Ciobanu

S-a stins din viaţă cîntăreaţa operei naţionale, Valentina Savițcaia, Artistă a Poporului U.R.S.S. și deținătoare a Ordinului Republicii. Artista Poporului a decedat astăzi, la vîrsta de 92 de ani.

Valentina Savițcaia este sora Tamarei Ciobanu.

Doritorii de a își lua rămas bun de la regretata Valentina Savițcaia o pot face în data de 11 martie, în incinta Teatrului Național "Mihai Eminescu", în intervalul orelor 10:00-12:00.

Reprezentanţii Ministrului Educației, Culturii și Cercetării au venit cu un necrolog.

"Voce măiastră asemenea surorii sale mai mari, Tamara Ciobanu, Valentina Savițacaia a fost una dintre fondatoarele operei naționale, activînd în cadrul Teatrului Național de Operă și Balet mai bine de trei decenii și lăsînd o amprentă inconfundabilă asupra dezvoltării acestei instituții.

Pe lîngă rolurile principale din cele mai importante opere montate la Chișinău, Valentina Savițcaia a jucat și în prima operă moldovenească – "Grozovan", fiind atît un model uman cît și unul artistic pentru colegii ei de breaslă, și bucurîndu-se de cea mai înaltă apreciere a iubitorilor muzicii clasice.

Plecarea ei în lumea celor drepți încheie o epocă a marilor artiști care au creat instituțiile concertistice postbelice din Moldova, și ne revine tuturor datoria de a le cinsti memoria și de a le aprecia eforturile de creare a unei infrastructuri culturale și școli artistice naționale.

Exprimăm sincere condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor, colegilor artiști, și tuturor celor care au cunoscut-o și au prețuit-o.

Dumnezeu să o odihnească în pace".

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

personalitati , moarte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
26 locuitori

Sadchi este un sat din cadrul comunei Caterinovca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Camenca și la 123 km de Chișinău. Populaţia satului Sadchi alcătuia 26 de oameni în anul 2011. Satul Sadchi a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.