04 ianuarie 2021, 18:00 Personalități views 3697
Artistul plastic Mark Verlan s-a stins din viață la vîrsta de 57 de ani
04 ianuarie 2021, 18:00 Personalități views 3697

Artistul plastic Mark Verlan s-a stins din viață la vîrsta de 57 de ani

S-a stins din viață artistul plastic Mark Verlan. Acesta avea doar 57 de ani. Anunțul a fost făcut public de către nepotul acestuia fără a oferi detalii cu privire la cauza decesului.

Potrivit unor zvonuri, neconfirmate, artistul ar fi suferit un atac de cord. Este de menționat că pe 31 decembrie Mark Verlan a lansat o expoziție în „realitate virtuală” care poate fi văzută pe platforma TheOpen-Art.com, dedicată acestui tip de expoziții, transmite realitatea.md.

„Din punctul nostru de vedere, personalitatea artistică a lui Mark (Marek) Verlan este inclasabilă. El face parte din tagma acelor artiști care nu se supun definirilor și catalogărilor. Este un artist care a ridicat foarte sus ștacheta „imprevizibilului”, ineditului, astfel că acest nivel a rămas de neatins chiar și pentru el însuși. Simptomatic că debutul lui pe scena publică s-a produs simultan cu momentul dezagregării sistemului politic sovietic, iar artistul a devenit – prin arta sa – un „interpret estetic” al acestuia. Pentru Verlan materia primă pentru artă este chiar mediul în care trăiește, lucrează, bea, mănîncă și doarme etc. S-a manifestat sub toate formele, în aproape toate genurile artelor vizuale: performance art, sculptură, colaj, grafică, pictură, instalație. Astfel că celebrul curator, Harald Szeemann, l-a inclus pe Verlan în expoziția Blut & Honig (Viena, 2003) cu un număr de 20 de lucrări de pictură, grafică, ceramică, sculptură. În fond a fost o discretă personală a artistului, în contextul unui proiect amplu, cu artiști emergenți din întreaga Europă de Est. Iar o bucată din fostul său atelier a fost expusă la Bienala de la Venezia, în anul 2011. Sunt argumente suficiente de a-l considera pe Mark Verlan un vîrf de lance al generației de artiști afirmați după căderea comunismului în Moldova”, este descrierea lui Mark Verlan într-o antologie a picturii moldovenești din 2015.

Potrivit Moldpres, expoziția VR cuprinde 27 de lucrări ale artistului și este un cadou de Revelion pentru iubitorii de artă și toți cei care au urmărit activitatea Asociației „Arbor”, conduse de managerul cultural Victoria Nagy Vajda.

Solicitată de agenție, Victoria Nagy Vajda a menționat că expoziția lui Mark Verlan a fost încărcată de Augmented Space Agency, în singura galerie virtuală din Romînia și R. Moldova (expozițiile VR sînt accesibile de pe calculatoare și ochelari VR Oculus Quest). Potrivit sursei citate, accesibilă cu ochelari VR sau de pe un simplu laptop, galeria virtuală oferă senzația unei „plimbări” în voie prin sălile unei galerii sau a unui muzeu, existînd chiar și posibilitatea apropierii și a „atingerii” lucrărilor expuse.

Mark Verlan, autosupranumit (ca nume de artist) „Fiul ploii”, este un artist nonconformist de la Chișinău, care reflectă schimbările și realitățile post-sovietice într-o manieră ludică și sarcastică. Născut în 1963, în 2003, Mark Verlan a participat la expoziția „Blut und Honig”, de la The Essl Collection (Viena), îngrijită de curatorul Herald Szeemann, iar în 2011, a reprezentat R. Moldova la Bienala de la Veneția. A participat la expoziții în Austria, Germania, Italia, R. Moldova, Olanda, Romînia, Suedia și SUA. În 2019 și 2020 a expus la București, la Galeria Posibilă, și la Galeria „Artep” din Iași.

Sursa: realitatea.md

Cuvinte cheie:

pictor , moarte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1466
Populaţia:
781 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul are o suprafaţă de circa 1.40 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.31 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia-Horoişte şi Horodişte. Satul Horodişte este situat la o distanţă de 36 km de oraşul Rezina şi la 85 km de Chișinău.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.