13 aprilie 2021, 15:00 Personalități views 3989
Directorul de onoare al Bibliotecii Naționale pentru Copii Claudia Balaban își sărbătorește ziua de naștere
13 aprilie 2021, 15:00 Personalități views 3989

Directorul de onoare al Bibliotecii Naționale pentru Copii Claudia Balaban își sărbătorește ziua de naștere

Directorul de onoare al Bibliotecii Naționale pentru Copii "Ion Creangă" (BNC) din Chișinău, Claudia Balaban, ex-președinte al secției naționale a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY), deținătoare a "Ordinului Republicii", a împlinit astăzi 80 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 13 aprilie 1941 la Burlănești, Edineț. În perioada 1947-1955 își face studiile la școala din localitatea de baștină. În 1968 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, Specialitatea biblioteconomie și bibliografie. În perioada 1959–1964 a lucrat la bibliotecile din Burlănești, Burdujeni și Edineț. Între anii 1964-1978 a fost inspector și șef de sector la Secția cultură din raionul Comrat.

Din 1978 și pînă în 2019 s-a aflat în postul de director al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă" din Chișinău. În prezent este director de onoare al acesteia. În 1994 a publicat monografia „Biblioteca pentru Copii Ion Creangă a Republicii Moldova la 50 de ani", precum și o serie de articole în presa periodică și de specialitate. În 1997 lansează Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, cel mai răsunător proiect al său. Colaborarea a început-o cu doar 27 de edituri, pe parcurs ajungînd la peste 155 de edituri.

A contribuit la organizarea concursurilor naționale „La izvoarele înțelepciunii", „Lecturile copilăriei", „Copiii și cartea", precum și a unor simpozioane științifice: „Cartea pentru copii: cultură, tradiție, unitate națională", „Biblioteca pentru copii și cititorii ei" ș.a. A fost unul dintre organizatorii Zilelor Creangă, Chișinău-Iași-Tîrgu-Neamț. Redactor-șef interimar al revistei „A mic".

Din 1996 pînă în 2019 a fost președinte al Secției naționale a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY). Președinte al Fundației Cărții din Republica Moldova. A fost distinsă cu „Ordinul Republicii", „Ordinul de Onoare", ordinul „Gloria Muncii", cu medalia „Mihai Eminescu", cu premiul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. De asemenea, i s-a conferit titlul onorific "Lucrător Emerit al Culturii din R. Moldova".

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

biblioteca , director , sarbatoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
432 locuitori

Halahora de Jos este un sat din cadrul comunei Halahora de Sus, raionul Briceni. Satul se află la o distanță de 15 km de orașul Briceni, 36 km de stația de cale ferată Ocnița, 223 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 432 de oameni. Satul Halahora de Jos a fost întemeiat în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.