12 martie 2023, 11:30 Personalități views 2262
Artistul plastic Aurel Guțu își sărbătorește cea de-a 81-a aniversare
Foto: timpul.md
12 martie 2023, 11:30 Personalități views 2262

Artistul plastic Aurel Guțu își sărbătorește cea de-a 81-a aniversare

Pictorul și graficianul de carte Aurel Guțu, redactor artistic și pedagog, a împlinit astăzi 81 de ani, notează Noi.md cu referire la moldpres.md.

Solicitat de agenție, artistul plastic Ion Morărescu, unul dintre discipolii omagiatului, a menționat că Aurel Guțu a păstrat, lucrând la revista „Alunelul”, copilăria și cumsecădenia la orice vârstă. „În calitate de pedagog, el ne-a format credința față de artă, pe care o păstrăm neîntinată până astăzi”, a accentuat Ion Morărescu. La rândul său, președintele Uniunii Meșterilor Populari, Dumitru Costandachi, un alt elev al maestrului, a subliniat că Aurel Guțu a căutat să le insufle elevilor săi patriotismul, dragostea față de meleagul natal și față de tot ce este național. 

Aurel Guțu s-a născut la 12 martie 1942, la Corpaci, raionul Edineț. A studiat la Școala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” din Chișinău (1960-1967), actualmente Colegiul Republican de Arte Plastice „Al. Plămădeală”, și Institutul Unional de Stat de Cinematografie din Moscova (1967-1973), Facultatea de Scenografie, Secția „desen animat”. A susținut teza de licență cu tema „Balade moldovenești”. A activat în calitate de pedagog la Școala de Arte Plastice „I. E. Repin” din Chişinău (1972-1976); redactor artistic la revistele „Femeia Moldovei”, „Nistru” (1976-1990); pictor-șef la Comitetul de Stat pentru Edituri, Poligrafie şi Comerţul cu Cărţi (1990); redactor artistic la revista „Pomicultura şi viticultura Moldovei” şi „Grădina” (1991-1992), ulterior redactor la revista pentru copii „Alunelul”.

Potrivit ”Calendarului Național”, este autorul ilustrațiilor la circa 100 de cărți, inclusiv cărți pentru copii. Printre cele mai interesante figurează „Papucel cu felinare”, de Leo Botnaru, „Din tată-n fiu” de Vasile Romanciuc, „Izvorul fermecat” de Vasile Romanciuc, „Un mare calendar pentru tine, mic ștrengar” de Claudia Partole, „Bărbații universului” de Ioan Mânăscurtă etc. Picturile artistului reunesc cicluri specifice: „Balade”, „Doina”, „Lacul Codrilor albaștri” și portretele unor cunoscuți scriitori moldoveni: Grigore Vieru, Leonida Lari, Gheorghe Vodă, Liviu Damian, Dumitru Matcovschi, Nicolae Vieru, Leo Butnaru, Efim Tarlapan, Vladimir Beșleagă, Nicolae Dabija. Este considerat unul dintre pionierii filmului de animație din R. Moldova, fiind coautor al filmelor cu desene animate: „Guguță poștaș” și „Andrieș”. În grafică și pictură utilizează motivele folclorice, influențate de compozițiile cu figuri ale „micilor olandezi”, reprezentând imaginea umană ca o părticică a universului și, concomitent, ca o parte componentă a realității înconjurătoare.

În anul 2007 iese de sub tipar albumul „Este adevărat. Aurel Guțu în rând cu lumea”, cu cele mai valoroase lucrări din palmaresul de creație al pictorului. Printre acestea se numără lucrările: „Acasă”, „Luminița”, „Ecou”, „Fata și coronița”, „Fântâni”, „Paula”, „Caleidoscop” etс. Publică permanent caricaturi, desene, ilustrații în reviste și ziare din R. Moldova și Federația Rusă: „Nistru”, „Moldova”, „Chipăruș”, „Noi”, „Koмсомольская правда”, „Смена” ș.a. Participă la expoziții de pictură și grafică. Lucrări de pictură și grafică ale lui Aurel Guțu au fost achiziționate de Uniunea Artiștilor Plastici din R. Moldova și colecționari particulari din R. Moldova, Canada, Israel, România și Spania. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova și membru al Uniunii Jurnaliștilor din R. Moldova. A fost distins cu premiul pentru cea mai bună carte „Izvorul fermecat” de Vasile Romanciuc (1993), cu premiul pentru grafica la cartea „Un mare calendar pentru tine, mic ștrengar” de Claudia Partole.

img22001884

img22001884

 

 

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

pictor , jubileu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
2295 locuitori

Chiperceni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chiperceni, Andreevca și Voroteţ. Localitatea se află la distanța de 23 km de oraşul Orhei şi la 69 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2295 de oameni. Satul Chiperceni a fost menționat documentar în anul 1609.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.