Mergi spre compartimentul: Muzica
26 iunie 2014, 16:32 Muzica views 22062
UNESCO: Valsul lui Eugen Doga, a patra capodoperă muzicală a secolului XX
26 iunie 2014, 16:32 Muzica views 22062

UNESCO: Valsul lui Eugen Doga, a patra capodoperă muzicală a secolului XX

Vineri, 27 iunie, pe scena de la Palatul Culturii din Iaşi, Opera Naţională Română Iaşi va susţine concertul extraordinar "Eugen Doga", cu participarea maestrului, eveniment muzical transmis live şi la Cernăuţi.

Despre compozitorul Eugen Doga se spune că ar fi cel mai mare compozitor român în viaţă. De aceea, pare un paradox faptul că românii îl cunosc prea puţin. Maestrul a mai concertat în capitală nu demult. Însă legăturile sale cu România datează încă de pe vremea comunismului. El este cel care a realizat coloana sonoră a filmului "Maria Mirabela", însă noi îl cunoaştem în special pentru muzica din filmul "Şatra" care a rulat şi pe ecranele noastre sau din filmul "Gingaşa şi tandra fiară", pentru care a compus şi celebrul său vals, apreciat pe întreg mapapondul. Opera lui Eugen Doga este una vastă şi cuprinde lucrări de balet, cvartete, cîntece, melodii lirice, muzică pentru piese de teatru şi peste de 200 de filme.

"Celebrul vals din filmul "Gingaşa şi tandra mea fiară" este una dintre cele mai faimoase compoziţii muzicale ale secolului XX. În conformitate cu o decizie specială a UNESCO, acest vals este recunoscut ca fiind unul dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, Ronald Reagan considerîndu-l drept cel mai bun vals al secolului respectiv", se arată într-un comunicat trimis de Centrul de Promovare şi Comunicare a FIE Iaşi.

Supranumit "Maestru în artă, Artist al Poporului şi Om al Mileniului", Eugen Doga a adunat pe parcursul vieţii numeroase distincţii şi premii naţionale şi internaţionale, fiind înscris în lista celor 200 de personalităţi ale lumii. Piesele sale se regăsesc într-un top internaţional realizat de site-ul History Rundown cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile. Astfel, în Top 200 Classical Music Pieces sunt incluse lucrările "Gramofon" pe poziţia a 83-a, iar "Dulcea şi tandra mea fiară" s-a clasat pe locul 94. Maestrul Doga este recunoscut la nivel internaţional, alături de George Enescu, ca unul dintre numele mari ale muzicii clasice.

Vă reamintim că în această săptămînă are loc la Iaşi Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE), manifestare culturală de anvergură, aflată la a doua ediţie.

Sursa: jurnalul.ro

Cuvinte cheie:

muzica , compozitor , Eugen Doga , UNESCO , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
333 locuitori

Ion Vodă este un sat din cadrul comunei Ciutuleşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Florești și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 333 de oameni. Satul Ion Vodă a fost înființat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.